Stressz hatására fokozódhat az allergia erőssége. Az amúgy is idegesebb természetű embereknél akár négyszer erősebb allergiás tünetek is felléphetnek. Jan Kiecolt-Graser amerikai pszichológus szerint az allergiát komolyan kell venni, habár nem életveszélyes betegség, de sokszor társul asztmával, ami márakár halálos kimenetelű is lehet.

A kutatást egy 28 fős  férfiakból és nőkből álló csoport segítségével végezték amelyben a stressz és az allergia kapcsolatát vizsgálta a professzor. A csapatban főként olyanok voltak akik régóta szenvednek allergiába. A kutatásban résztvevők egy tesztet is kitöltöttek, a természetűkkel kapcsolatosan, hogy nyugodt vagy ideges típusú emberek-e. Az allergiás tesztet a  hagyományos bőrszúrásos allergia tesztel végezték. Az ideges típusú, nyugtalan természetű embereknél lett a legerősebb allergiás tünet megállapítva.

Bostonban az amerikai pszichológusok éves rendezvényén a professzor elmondta, hogy egy közepesen ideges embernél 75%-al volt nagyobb az allergiát jelző folt, mint egy nyugodt, streszmentes helyzetben lévő részvevőnél.

Az igazán ideges típusú embereknél pedig kétszer nagyobb volt az allergiát jelző folt. Következő nap pedig 4x érzékenyebben reagáltak az allergia tesztre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük