Egy 445 fős Borsod-Abaúj-Zemplén megyei helység, Hernádszentandrás nyerte egy francia innovációs intézet idei díját a helyben élők életminőségét javító önkormányzati biogazdálkodási projektjével, ezáltal BIOFALU lehet egy közösség egy borsodi kis faluban, HERNÁDSZENTANDRÁSON.

Az elsődleges cél az volt, hogy olyan programot indítsunk, amely lehetővé teszi a már meglévő csekély jövedelmek kiegészítését és az önellátást is. A programban résztvevők ugyanis közösen termelnek zöldséget, emellett megtanulhatják a kertgazdálkodás és az egészséges étkezés alapjait is.

A biokert-gazdálkodásra bárki jelentkezhetett, aki vállalta, hogy:

  • hétvégenként részt vesz a képzéseken,
  • rendszeresen műveli saját kertjét,
  • tevékenykedik a hernádszentandrási közösségi MINTAKERTBEN.

Az összetett kiválasztási folyamat eredményeként 30 résztvevő sajátíthatja el a biogazdálkodás elméleti és gyakorlati alapjait. Tizennyolc hónap alatt nemcsak a kialakított MINTAKERTBEN, de otthon, a kis „háztájiban” is szorgosan dolgoznak a még gyakornok minőségben lévő „biogazdák”.

A projekt megvalósítója Hernádszentandrás Község Önkormányzata, a szakmai hátteret Matthew Hayes egyetemi oktató, a biogazdálkodás szakértője biztosítja.

A résztvevők speciális tananyagból sajátíthatják el a programhoz szükséges tudást, emellett állandó felügyeletet és tanácsadást is kapnak.

A kertekben – a szükséges földmunkák és talaj-előkészítés után veteményeztünk, fólia sátrakat állítottunk és a gondos munka mellett már csak az időjárásnak kell „támogatnia” a programban résztvevőket, hogy a növényeink is szépen fejlődjenek.

A mintegy 6 ezer négyzetméteres mintagazdaság üde színfoltja a település központjának, ahol a melegházi és szabadtéri kultúrák termesztésére egyaránt kiváló helyszínt hoztunk létre.

Videók a projectről:

Forrás: http://www.bioszentandras.hu

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kóstoltad már?