A sütőtök ballasztanyagokban gazdag, kalóriában szegény zöldségféle, szénhidráttartalma, karotin- és C- vitamin tartalma is felülmúlja a többi tökfajtát. Narancsszínű húsa a karotinoidnak köszönheti intenzív tónusát. A karotinoidok sorába tartozik a béta-karotin, amely a szervezetben, zsír jelenlétében A-vitaminná alakul.

Az antioxidáns tök

A sütőtök gazdag  A, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. Ásványi anyagok bő forrása is, például magas a kálium-, foszfor-, vas-, réz- és mangántartalma. Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatású, biztosítja az emberi szervezet sav-bázis egyensúlyát, szabályozza  a vízháztartást.

Az antioxidánsok és karotinoidok megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, ezáltal hozzájárulhatnak a keringési betegségek megelőzéséhez is. Hatékonyan alkalmazhatjuk a sütőtök levét a megfázásos vagy gyulladásos betegségekre, elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatással. A sütőtökben lévő kálium vértisztító hatású, fogyasztása ajánlott pattanásos bőrre is.  Minél sötétebb színű a sütőtök, annál több A-vitamin és karotin van benne. A tököt és a tökmagot az egyik leghatásosabb rák-megelőző szernek tartják.

Sült sütőtök

A sült sütőtök alapreceptje igen egyszerű. A megmosott zöldséget cikkekre vágva, előmelegített sütőben, sütőpapíron vagy alufólián sötét narancssárgára sütjük, hogy a húsa puha, könnyen kikanalazható legyen. Sült húsok mellé köretként, vagy ha elég édes, önmagában édességként kínálható.

Sütőtök krémleves tökben

Hozzávalók 

  • 1,5 kg hámozott, felaprított sütőtök
  • 3 dl víz, 2 dl tej
  • 150 ml tejszín
  • ¼ teáskanál reszelt vagy őrölt szerecsendió
  • frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése

  1. Közepes méretű sütőtöknek vágjuk le a felső 1/3-át, kanalazzuk ki a magokat, majd a belsejét is és daraboljuk fel.
  2. Tegyük sütőbe a két kivájt tököt, süssük addig, amíg a belseje megpuhul.
  3. Eközben a tököt, tejet és vizet forraljuk össze, pürésítsük, keverjük hozzá a tejszínt, szerecsendiót, borsot. Tálaljuk a készre sült tökökben.

Jó étvágyat kívánunk!

Forrás: http://impulsermagazin.com/hu

Kép: https://bien.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kóstoltad már?