banán a trópusokon elterjedt és termesztett fatermetű növény. Levelei egymásra borulva 3–5 méter magas áltörzset alakítanak ki. Lecsüngő, összetett fürtvirágzata van. Évente 50–70 kg keményítőben gazdag, utóérő gyümölcsöt hoz. Az átlagosan 10–15 cm hosszú, hajlott, sokszögletes, lekerekített, zöldessárga gyümölcsök közös száron helyezkednek el. A világ legnagyobb banánexportőre ma Ecuador.
De miért is lett a banán a világ egyik legnépszerűbb gyümölcse? Nézzük sorban a 7 legfontosabb tulajdonságát, mely népszerűségének legfőbb titka!
Miért is lett a legnépszerűbb gyümölcs a banán?

Miért is lett a legnépszerűbb gyümölcs a banán?

1. A banán szupertáplálék
A „minden nap egy alma…” mondást nyugodtan kiterjeszthetjük a banánra, hiszen a banán 5-ször annyi A-vitamint és vasat, 3-szor annyi káliumot és kétszer annyi szénhidrátot tartalmaz, mint az alma.
2. A banán energizáló hatású
A banán kiváló energiaforrás, egy közepes méretű gyümölcs elfogyasztásával akár órákig csillapíthatjuk éhségünket, kiváló délutáni csemege a csokik, cukrok és chipsek helyett. A reggeli ébredést is elősegíti.
3. Bőséges ásványi anyag forrás
A banánban lévő kálium elősegíti a szív-, és érrendszer működését, az agy oxigén ellátását, szabályozza a szív működését, a vérnyomást és a szervezet normál folyadék egyensúlyát. A sárga gyümölcsben található vas elősegíti a hemoglobin termelődést, kiváló táplálék vashiányban szenvedőknek.
4. Bélműködést segíti
A banán kiváló rostforrás, ennek köszönhetően szabályozza a belek működését, így természetes hashajtóként szolgálhat székrekedés során, illetve megfogja a székletet hasmenés esetén.
5. Gyomorvédő hatású
A banán csökkenti a gyomorsav mennyiségét és az emésztőrendszer irritációját, azáltal, hogy „védő bevonattal” vonja be a gyomor és a belek falát. Refluxban is javasolt a fogyasztása.
6. Hangulatjavító
A banán tartalmaz egy triptofán nevű vegyületet, mely segít ellazulni, így felelős a jó hangulatért. Egyes kutatások szerint a depresszióban szenvedő betegek jobban érezhetik magukat egy banán elfogyasztását követően.
A banán emellett segíti az agy működését, javítja a koncentrációt.
7. Másnaposság esetén is jótékony hatású
A banánban található vitaminok, ásványi anyagok és szénhidrátok segítik a szervezet regenerálódását másnaposság esetén. Akik szeretnének leszokni a dohányzásról, szintén fogyasszanak sok banánt, mivel a benne található B-vitamin és más ásványi anyagok csökkentik a nikotin pszichikai hatásait.
+1 ráadás: az utóbbi időszakban kimutatták, hogy az érett banánban olyan vegyületek is keletkeznek nagyobb mennyiségben, melyek  képesek lehetnek a daganatos sejtek elpusztítására!
Képek forrásai:
Banán ültetvény.

Banán ültetvény.

 

 

Miért lett a világ legnépszerűbb gyümölcse a banán? bejegyzéshez 1 hozzászólás

  • Az első banánt még a rendszerváltás előtt ettem. Van aki még emlékszik rá, hogy igazán nehezen lehetett hozzájutni. Akkoriban csak az íze miatt fogyasztottam és olyan mennyiségben, amennyihez csak sikerült hozzájutni.

    Felnőtt fejjel rádöbbentem, hogy a banán nemcsak, hogy tápláló, de rendkívül hizlal is.

    A banánfogyasztó éltem mostani periódusában tudtam meg, hogy a banán héjával a növények levelét be lehet dörzsölni. Ezzel átadjuk a banán héjában található hasznos anyagokat a növénynek és a levelek csillogását is elősegíthetjük.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kóstoltad már?