Mire is jó az a napi egy alma?

A vércukor szint…Az almával kapcsolatban ez a kutatási terület viszonylag új  de az élelmiszer tudósok egyetértenek abban ,hogy az almában levő polifenolok  különböző módokon befolyásolni tudják a szénhidrátok emésztését és felszívódását. Ezen tevékenységük eredményeképpen javul a vércukorszint szabályozása.

  • Az almában levő kvercetin és egyéb flavonoidok gátolnak olyan emésztő enzimeket mint az alfa-amiláz és alfa-glükozidáz. Amikor ezek az enzimek gátlódnak az élelmiszerekben levő szénhidrátok kevésbé bomlanak le egyszerű cukrokká. Ez utóbbiak lennének azok amelyek  a felszívódás után megemelik a vércukor szintünket.
  • Ugyanezek a polifenolok plusz szolgáltatásképpen csökkentik magának a glükóznak a felszívódását is az emésztőtraktusból …vércukorszintnek megint egy áldás.
  • Mit tesznek még. Növelik az inzulin termelést a hasnyálmirigyben emiatt megint  csak csökken a vércukorszintünk, és aktiválnak bizonyos receptorokat a sejtmembránon, hogy ezzel segítsék a  glükóznak a véráramból a sejtekbe jutását. Az izomsejteknek például folyamatosan biztosítani kell ezt a cukorfelvételt megfelelő működésükhöz-a vércukorszint megint csak csökken, újabb piros pont az almának . Ha végignéznék a vércukorszint csökkentő gyógyszerek mechanizmusát nem biztos hogy találnánk egy ilyen valóban komplex működést.

A koleszterin…

Mindössze napi egy alma, de az rendszeresen fogyasztva csökkentette a teljes koleszterin és LDL szintet egyaránt. Ez a hatás az almában levő  rostnak a pektinnek, és ismét az egyedülálló polifenol összetételnek köszönhető. És a zsírokkal összefüggő többi szív- és érrendszeri előnyről még szó sem esett. Erőteljes antioxidánsai révén csökkenti a zsírok oxidációját beleértve azokét amelyek a véráramban találhatók, és azokét is amelyek az erek falában. Ez a tényező erőteljesen csökkenti a krónikus szívproblémák kockázatát. Legújabb kutatások a kvercetint jelölték meg név szerint amely ezeken túl még a vérben levő C-reaktív protein mennyiségét is csökkenti ezáltal plusz gyulladáscsökkentő tulajdonságot kölcsön az almának.

Az egyéb hatások…

Az alma esetében képesek voltak a kutatások nagyobb kockázatcsökkentő hatást kimutatni az asthma  és a tüdőrák vonatkozásában az összes többi egyéb gyümölcs és zöldség hatásához képest. A kutatók egyelőre azt állítják önmagában az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatás nem magyarázat a fentiekre. Úgy gondolják a jövőben biztosan találnak még valamit az almában ami megoldja a rejtélyt.

Kis túlzással azt mondhatjuk az alma napjaink igen sok népbetegségét meg tudná előzni ha rendszeresen fogyasztanánk , viszont valószínűleg csak egészben, héjastól mindenestül hozná ezt a hatást.

Forrás: http://zug.hu

Forrás: http://zug.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kóstoltad már?