Mire is jó az a napi egy alma?
A vércukor szint…Az almával kapcsolatban ez a kutatási terület viszonylag új de az élelmiszer tudósok egyetértenek abban ,hogy az almában levő polifenolok különböző módokon befolyásolni tudják a szénhidrátok emésztését és felszívódását. Ezen tevékenységük eredményeképpen javul a vércukorszint szabályozása.
- Az almában levő kvercetin és egyéb flavonoidok gátolnak olyan emésztő enzimeket mint az alfa-amiláz és alfa-glükozidáz. Amikor ezek az enzimek gátlódnak az élelmiszerekben levő szénhidrátok kevésbé bomlanak le egyszerű cukrokká. Ez utóbbiak lennének azok amelyek a felszívódás után megemelik a vércukor szintünket.
- Ugyanezek a polifenolok plusz szolgáltatásképpen csökkentik magának a glükóznak a felszívódását is az emésztőtraktusból …vércukorszintnek megint egy áldás.
- Mit tesznek még. Növelik az inzulin termelést a hasnyálmirigyben emiatt megint csak csökken a vércukorszintünk, és aktiválnak bizonyos receptorokat a sejtmembránon, hogy ezzel segítsék a glükóznak a véráramból a sejtekbe jutását. Az izomsejteknek például folyamatosan biztosítani kell ezt a cukorfelvételt megfelelő működésükhöz-a vércukorszint megint csak csökken, újabb piros pont az almának . Ha végignéznék a vércukorszint csökkentő gyógyszerek mechanizmusát nem biztos hogy találnánk egy ilyen valóban komplex működést.
A koleszterin…
Mindössze napi egy alma, de az rendszeresen fogyasztva csökkentette a teljes koleszterin és LDL szintet egyaránt. Ez a hatás az almában levő rostnak a pektinnek, és ismét az egyedülálló polifenol összetételnek köszönhető. És a zsírokkal összefüggő többi szív- és érrendszeri előnyről még szó sem esett. Erőteljes antioxidánsai révén csökkenti a zsírok oxidációját beleértve azokét amelyek a véráramban találhatók, és azokét is amelyek az erek falában. Ez a tényező erőteljesen csökkenti a krónikus szívproblémák kockázatát. Legújabb kutatások a kvercetint jelölték meg név szerint amely ezeken túl még a vérben levő C-reaktív protein mennyiségét is csökkenti ezáltal plusz gyulladáscsökkentő tulajdonságot kölcsön az almának.
Az egyéb hatások…
Az alma esetében képesek voltak a kutatások nagyobb kockázatcsökkentő hatást kimutatni az asthma és a tüdőrák vonatkozásában az összes többi egyéb gyümölcs és zöldség hatásához képest. A kutatók egyelőre azt állítják önmagában az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatás nem magyarázat a fentiekre. Úgy gondolják a jövőben biztosan találnak még valamit az almában ami megoldja a rejtélyt.
Kis túlzással azt mondhatjuk az alma napjaink igen sok népbetegségét meg tudná előzni ha rendszeresen fogyasztanánk , viszont valószínűleg csak egészben, héjastól mindenestül hozná ezt a hatást.
Vélemény, hozzászólás?