Gemmoterápia a rügyekkel, csírákkal, fiatal hajtásokkal, gyökérkékkel, tehát az embrionális növényi részekkel való gyógyítást jelenti. Előnye a hagyományos fitoterápiával szemben az, hogy ezek a fiatal növényi részek sokkal hatékonyabb anyagokat tartalmaznak, mint a felnőtt és kifejlett növények. Nagyon sok féle rügyet lehet használni egészségünk megőrzésére, ezek közül most a Füge rügykivonatot mutatjuk be!

A fügefa gyümölcse szénhidrátokban gazdag, kitűnő tápanyagforrás, amelyet a Szahara vidékén már 10 000 éve felismertek és nagyra értékeltek. Ismert hashajtó hatása. A termésben és a fiatal levelekben található bioaktív anyagok emésztést elősegítő, lágyító, nyugtató, gyulladásgátló, méregtelenítő és köptető hatásúak. A levelek a vérzsírokra gyakorolt hatásuk következtében hatékonyak a cukorbetegség kezelésében.

Felhasználása:

A fügét és a belőle előállított készítményeket általában renyhe bélműködés és emésztési zavarok esetén ajánlják. Légúti panaszok esetén hatásos köptetőszer. A rügyeket glicerinbe áztatják, és az így nyert kivonatot gyomorhurut kezelésére használják. Hagyományosan a füge tejnedvét külsőleg kisebb fájdalmak enyhítésére használják. A gyümölcs enyhíti a szájüregben lévő afták (vírusfertőzés) okozta kellemetlen érzést, és csillapítja a köhögést.

Philippe Andrianne, francia orvos, homeopatikus, aki a gyógyító rügyeket mindennapi praxisában használja elárulta a “Médecine des bourgeons” című könyvében a következőt: Fügefa a pszichoszomatikus gyógyszer, a hagyományos kínai orvoslás szerint első sorban hasnyálmirigy – lép rendszerében.

Az újonnan felfedezett tulajdonságai közé tartoznak:

  • nyugtatja a szétszórt elmét, elősegíti a nyugodt alvást,
  • harmonizálja a különböző emocionális problémákat (hiány vagy többlet),
  • kezeli a felborult idegrendszer mellékhatásait (ekcéma),
  • képes harmonizálni az adott szerv túlműködésének a tüneteit,
  • elősegíti az álmodozást, megszünteti a blokkokat.

Összefoglalva a rügyterápiának jótékony hatása lehet az alábbi területeken:

Füge rügykivonat

Füge rügykivonat

  • ÍZÜLETEK – serdülőkori  sokízületi gyulladás
  • VÉRKERINGÉS – érelmeszesedés, vashiánnyal okozott vérszegénység, vérrögösödéssel kapcsolatos problémák, koponya belüli véraláfutások felszívódása, szívdobogás
  • EMÉSZTŐRENDSZER – gyomorhurut nyálkahártyahiánnyal, krónikus gyomorhurut, rekeszizom sérv, túlsúly, vastagbélgyulladás, visszatérő nyombél fekély, bulimiás hajlamok, étvágyserkentő
  • IDEGRENDSZER – kimerültség, köztiagy kéreg szabályozása, szorongás, belső stressz, arcideg fájdalom, depresszió, pszichoszomatikus betegségek, baleset utáni fokális epilepszia, fejfájás
  • BŐR – szövet elhalálozása.

Rügyterápiáról bővebben itt olvashatnak: http://www.rugyterapia.eu/

Szerkesztette: Márkus Martina

Figyelem! Ez a cikk csupán tájékoztatási célt szolgál! A benne lévő információk nem alkalmasak betegségek gyógyítására! A honlap üzemeltetője nem vállal felelősséget a cikkben lévő információkért.

Köszönjük Márkus Martinának a beküldött cikket!

Rügyterápia fügével bejegyzéshez 3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kóstoltad már?