„Isten megalkotta a gyógynövényeket, a bölcs ember pedig használja őket” – vallja Ion Bonchis, a bihari füvesember, aki a felmenőnek tapasztalatait és tudását viszi tovább.

Immár 25 féle gyógyteát, különböző tinktúrákat és kenőcsöket készít családi vállalkozásuk Erdélyben.

A szegedi látogatásakor portálunknak elmondta, csak kézzel szedik a gyógynövényeket a nyugati hegységben, Biharban, általában csak délelőtt tíz óta után, miután felszáradt a harmat. Megtudtuk, arra is ügyelnek, hogy csak az egészséges növényeket szedik le. Tízen végzik ezt a munkát, míg 26-an a feldolgozásnál, szárításnál segédkeznek.

Vannak növények, melyeknek a virágját, szárát, netán a gyökerét is hasznosítják.Megtudtuk, gyümölcsöket, pl. áfonyát is használnak, annak a levelét és a gyökerét is felhasználják. A hegyvidéken nem terem meg minden, a teakeverékek összetevőinek 80%-át tudják ott termelni, ezen kívül külön ültetvények is vannak, sőt többek között a Duna-deltából is származó vízinövényeket is hasznosítanak.

Románia legelismertebb gyógynövényszakértője elárulta, a családban szájról-szájra terjedtek a titkos receptúrák, és már huszonhárom éves fiának is átadta már tudását. Hangsúlyozta, nincsenek a hagyományos orvoslás ellen, de a sok éves tapasztalatok szerint a gyógyteák számos bajtól hamarabb megszabadítják az embert, illetve bizonyos betegségek megelőzésénél is javallott fogyasztásuk.

Gyógyteáik között megtalálható idegrendszert támogató, máj- és epegondokat enyhítők, keringési rendszert támogató készítmények. Légzőszervi és emésztőrendszeri betegségek esetén, vérnyomás szabályozásra és nőgyógyászati problémák kezelésére van készítmény a bihari füvesember teái között, akárcsak immunerősítő vagy épp bőrbetegségek enyhítésére való keverék. Azt is megtudtuk, hogy Ion Bonchis gyógynövényszakértő összesen 172 féle gyógynövényt és gyümölcsöt használ fel teáihoz, van olyan keverék, melyben 32 féle jótékony hatású alapanyag található.

Megjegyzés: néhány különleges gyógynövényük is van, melyeket hazánkban kevésbé ismerünk és használunk. Ezeknek a teakeverékeknek az erénye a különleges összetételükben rejlik.

Figyelem! A cikkben szereplő információk tájékoztatási célt szolgálnak, nem alkalmasak betegségek kezelésére. A gyógyteák használata nem helyettesíti az egészséges életmódot és a vegyes étkezést.

Forrás: http://szeged.ma, http://vitaldepowebaruhaz.hu/a-bihari-fuves-ember-csodatea/

A szomszéd országban Aroma Plant néven ismert termékcsalád hazánkban
 Bihar Kincse néven került a közelmúltban forgalomba,
melyek a Vitaldepo Webáruházban megvásárolhatók.

aroma boritó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kóstoltad már?