“A kávé fogyasztás nem fokozza sem az agyvérzés, sem a szívbetegségek kockázatát” derült ki egy nagy léptékű nemzetközi kutatás eredményeiből.

Éppen az ellenkezője igaz: aki átlagosan napi 3-5 csészével iszik, annál húsz százalékkal kisebb a szívbetegségek esélye, mint annál, aki egyáltalán nem kávézik.

A Harvard és a Szingapúri Egyetem kutatói azt találták, hogy napi 3-5 kávé fogyasztásakor a legkisebb a szélütés, a szívinfarktus és más szívproblémák esélye – olvasható a Circulation című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Átlagosan kevesebben szenvedtek ilyen problémáktól még azok közül is, akik akár napi hét csészével ittak, mint azok, akik sosem éltek vele. Az absztinensekhez viszonyítva csak a napi kilenc-tíz adaggal fogyasztóknál nőtt meg a szív- és érrendszeri betegségek kockázata – írták a Harvard Egyetem epidemiológusai, akik összesen 36 tanulmány eredményeit értékelték.

A tanulmányok csaknem 1,3 millió résztvevő adatait tartalmazták. Közülük 48 ezren voltak szívbetegek, 12 ezren szenvedtek agyvérzést.

„A mértékkel fogyasztott kávé nem kockázati tényezője az agyvérzésnek. Inkább azt tanácsoljuk az embereknek, figyeljenek a vérnyomásukra, mozogjanak, ne dohányozzanak” – magyarázta az eredményeket Hans-Christoph Diener, a Német Neurológiai Társaság munkatársa.

Az összehasonlítást az teszi bonyolulttá, hogy ma másképp készítik a kávét, mint régebben – tették hozzá a kutatók. Korábban az őrleményt leginkább megfőzték, ma filteren szűrik át. A főzött fekete bizonyíthatóan növeli a vérzsír szintjét, a filteres kávé nem. Lehetséges, hogy ma egyszerűen „egészségesebben” készül az élénkítő ital.

Forrás: MTI

TIPP: Most már tudjuk, hogy a kávéfogyasztás jótékony hatású. Még jobbá tehetjük, ha a kávét ganodermával párosítjuk!  A Fülöpjakabi Ganodermás biokávék 100%-ban biogazdaságból származó ganodermából készülnek. Kapható bio tejporral és nádcukorral kiegészített változatokban is (3 in 1, 4 in 1) a Vitaldepo Webáruházban.

biokávék

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kóstoltad már?