A vitaminok közül a D-vitamin az, mely az utóbbi néhány évben a kutatások középpontjába került, nem véletlenül. A magyar orvostársadalom összefogásával nemrég új szakmai ajánlás jelent meg, mely novembertől márciusi terjedő időszakra közel 10-szeresére emelte a régen javasolt D-vitamin szükséglet mennyiségét.

Az eddigi kutatási eredmények ugyanis egyértelműen bebizonyították, hogy a a D-vitamin hiányos állapotok rengetek betegség kialakulásában szerepet játszanak, így például csontvesztés, csontritkulás, magas vérnyomás, érelmeszesedés, daganatos betegségek, reumás ízületi gyulladások, sclerosis multiplex, policisztás ovárium szindróma, gyerekkori 1-es típusú cukorbetegség, felnőttkori 2-es típusú cukorbetegség, Alzmeimer-kór és egyéb memória problémák.

A daganatos betegségek megelőzésében úgy tűnik óriási a jelentősége ennek a vitaminnak. A 2012-es orvosszakmai ajánlás szerint

  • daganatos betegeknak napi 3000 NE D3-vitamin,
  • egy átlagos felnőttnek napi 2000 NE,
  • gyermekeknek a napi 1000 NE bevitele javasolt.

Szintetikus vagy természetes?

Nagy kérdés, hogy a szintetikus vitamin pótlás vagy a magas D-vitamin tartalommal rendelkező élelmiszerek fokozott fogyasztása lehet a jobb megoldás a hiányállapot megszűntetésére, ill. a hiányállapot kialakulásának megelőzésére? A szintetikus vitamin sosem képes teljes mértékben betölteni ugyanazt a szerepet, mint a természetes vitamin. E mellett a szintetikus vitaminok csökkenthetik más tápanyagok hasznosulását is a szervezetben, és a vesét is megterhelik. Másrészt a vitaminok működéséhez nem csupán a vitamin-molekulára van szükség, hanem mellette enzimekre, koenzimekre, kofaktorokra. Ezek mind megtalálhatóak a természetes vitaminforrásokban, de a szintetikus formulákban már nem, ezért a vitaminok természetes formában történő bevitelére érdemes törekednünk.

Melyik természetes élelmiszerekben található sok D-vitamin?

Van néhány élelmiszerünk, melyekben halmozottan nagy mennyiségű D-vitamin található. Ezen élelmiszerek rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük, sőt akár meg is szűntethetjük a vitaminhiányos állapotok kialakulását. De nézzük sorban melyek is azok az élelmiszerek, melyek kiemelkednek a többi közül és a sok egyéb hasznos tulajdonságuk mellett emiatt is nagyon megéri őket rendeszeresen fogyasztani.

lysi_om

  • cápamájolaj: a D-vitamin mellett nagyobb mennyiségben A- és E-vitamint, valamint omega-3-t is tartalmaz.
  • tőkehalmáj olaj: a magas vitamin tartalma mellett a szintén magas omega-3 tartalmáról is híres.
  • tengeri halak: kitűnő D-vitamin források. Emellett az omega-3 koncentrációjuk is nagyon magas, így rendszeres fogyasztásukkal a szervezetünk működését tudjuk segíteni. A tengeri halak sem mindegy, hogy honnan származnak, hisz igen nagy különbségek lehetnek közöttük.
  • Az izlandi halolaj az egyik legtisztább, legjobb minőségű halolaj, mivel az északi Atlanti-óceán jéghideg, kristálytiszta vizéből fogják ki a kiváló minőségű tengeri halakat és azokat dolgozzák fel.
  • a tejtermékek és a tojás D-vitamin tartalma is kiemelkedő. A házi joghurt fogyasztása is hasznos lehet a vitamin hiány megelőzésében.
  • ganoderma gyógygomba: a sok hatékony összetevő között a D-vitamin is megtalálható nagyobb mennyiségben. A biogazdaságból származó gyógygombák beltartalma a legmagasabb, ugyanis az élettani hatásokért felelős összetevők mennyisége sokkal kedvezőbb, mint a hagyományos termelésűeké. A biotermesztésű ganoderma rendszeres fogyasztása ajánlott leginkább, hisz a biotermelés biztosítja a természetes körülmények közötti maximális beltartalmat. A biotermesztés egyik első magyar úttörője Gyöngyösi Sándor, fülöpjakabi gazda. Biogazdasága példa értékű és nyitott gazdaságként szabadon látogatható.
  • shiitake gyógygombasok értékes tápanyag mellett több féle vitamint is tartalmaz mindkét gomba.  A biotermesztés mellett az is nagyon fontos, hogy milyen módszerrel történik a gombaőrlemények szárítása. A liofilizálás, azaz a fagyasztva szárítás a jelenleg használt legtökéletesebb szárítási mód, mert ezzel a módszerrel marad a legmagasabb a gomba beltartalma ( vitamin, ásványianyag, nyomelem stb). Ennek a technikának a segítségével csak nagyon kevés vállalkozás tudja szárítani gombáit, hisz nagyon költséges eljárás. Hazánkban jelenleg egyetlen vállalkozásról tudunk, a Champex Kft-ről, akik ezt a technikát használják immáron több mint 15 éve váli üzemükben. A shiitake mellett jó néhány egyéb gyógygombát (pl. süngomba, gyapjas tintagomba, pecsétviaszgomba) is termesztenek és liofilizálnak Válon.

Összegezve természetes vitamin források rendszeres fogyasztása már kisgyermekkortól a legtökéletesebb és legegészségesebb módszer szervezetünk vitaminokkal való ellátására. Ha valami miatt ez még sem megoldható, vagy még sem elégséges, akkor érdemes szintetikus D3-vitamin tartalmú étrend-kiegészítőkkel kiegészíteni napi szükségletünket. Az időszakos D-vitamin szint meghatározás – főleg adott betegségekben szenvedőknek –  javasolható.

Természetes D-vitamin források. Kép forrása: www.novalac.hu

Természetes D-vitamin források.
Kép forrása: www.novalac.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kóstoltad már?