A masszázs a legrégebbi gyógyeljárások közzé tartozik. Nem tudjuk, ki volt az első, aki alkalmazta, de feltételezhetően az emberek ösztönösen kezdték el először önmagukon, majd egymáson gyakorolni. Amikor megfájdul valamink, ösztönösen is odakapunk, dörzsölni, simogatni, nyomkodni kezdjük. Ezek a mozdulatok tekinthetők a masszázs alapjának.

Elnevezésének eredetét nem ismerjük pontosan, de származhat a görög massein (dörzsölni, gyúrni), a francia massage, a héber mases, az arab mass (kézzel simogatni, nyomni) szavakból egyaránt.
A fennmaradt írásos dokumentumokból láthatjuk, hogy fejlődése folyamatos volt a történelem során, kihatással volt rá a gyarapodó tapasztalatok, valamint az orvosi és egészségügyi felfedezések egyaránt.

Egy kis elmélet napjainkban

A masszázs a bőrön, a test felszínes rétegein kézzel végzett mechanikus kezelés. Meghatározott fogások kötött sorrendben kivitelezett sorozata, melyet a masszőr begyakorolt, módszeres, rendezett módon, adagolt erejű ritmikus mozgásokkal hajt végre terápiás céllal.
Gyógymasszázst a gyógymasszőr végzi orvosi utasításra, diagnózis alapján. Az általam megkérdezett szakember, Pasku Bence szerint a legfontosabb, hogy egy gyógymasszőrnek tisztába kell lennie az anatómiával, ismernie kell az emberi test minden egyes csontját, izmát, izületét, a szerveket és az egészséges szervezet működését.

Milyen fajta alap masszázsok vannak?

  1. Beautiful woman having relaxing massage on her back in spa salonSvéd masszázs: a svéd masszázs képezi valamennyi európai masszázsfogás alapját. Öt alapfogását kombinálva felfrissíti a szervezetet, fokozza a vérkeringést, javítja az emésztést, felgyorsítja a sérülések utáni felépülést, enyhíti az álmatlanságot, fokozza az éberséget, de mindenekelőtt elősegíti a relaxációt és csökkenti a stressz káros hatásait. A svéd masszázs öt alapfogása: simítás, dörzsölés, gyúrás, ütögetés, vibráció.
  2. Frissítő masszázs: vérkeringés és közérzetjavító masszázs (hasonló a gyógy- és sportmasszázshoz).
  3. Aromaterápiás masszázs: az utóbbi évtizedben egyike lett azoknak az alternatív kezelésmódoknak, melyeknek a népszerűsége a világ számos országában fokozódik. Ennek oka részben abban keresendő, hogy sokan szenvednek tartós stresszhatással összefüggésbe hozható betegségben, melyeknek kezelésében az aromaterápia jó eredménnyel alkalmazhatóak relaxációt elősegítő és stresszt oldó hatásainak köszönhetően.

Milyen általános hatásai vannak a masszázsnak?

A gyógymasszázs hatással van a vérkeringésre, javul a nyirok- és véráramlás. Kitágulnak a kapillárisok, felélénkülnek az anyagcsere-folyamatok, megnő az izmok teljesítőképessége. Légzés, pulzusszám, vérnyomás megváltozik, vércukorsszint csökken. Ingerlő gyógymasszázs fogások hatására fokozódik szervezet aktivitása, míg a nyugtató gyógymasszázs fogások hatására ellazul, megnyugszik.

Érdemes tudnunk, hogy milyen betegségek esetében NEM AJÁNLOTT a masszázs?

  •  Láz, heveny reumatikus és egyéb gyulladások
  •  Friss traumatikus sérülések
  •  Visszérbántalmak és mélyvénás trombózis
  •  Vérzékenység
  •  Fertőző bőrbetegségek és egyéb fertőző betegségek
  •  Alkohol- és drogfogyasztás
  •  Menstruáció
  •  Terhesség
  •  Szellemi sérültség
  •  Cukorbetegség
  • Daganatos betegség.

gyógymasszőrNem mindegy, hogy kinél…

Biztosan, sokan voltak már szégyenlősek, görcsösek mikor gyógymasszőrüknél jártak. Nagyon fontos, hogy a szakember, megfeleljen az előírt kritériumoknak, ruházatát,körmeit tisztán tartsa,tapintatos, jó kapcsolattartó legyen, és sose éljen vissza a helyzetével. Nyílván, mi is sokkal felszabadultabban mehetünk, a kezelésre, és sokkal kellemesebben telhet a masszázs, ha megbízunk a masszőrünkben.

Na de mit mond a szakember a stressz leküzdésére?

Sokak számára az ellazulás, relaxáció nehéz feladat, mégis nagyon fontos, hiszen napjainkban a stressz egyre több betegséget vált ki. Az általános orvosokat 90 százalékban olyan stresszhez kapcsolódó panaszok miatt keresik fel, mint a fej-, hát- és nyakfájás, szem túlterhelés, gyenge koncentrálóképesség, szorongás, depresszió, ingerlékenység, magas vérnyomás, kimerültség stb.
A gyógymasszázs terápia nemcsak az izmokat, bőrt és a vérkeringést frissíti fel, hanem csodálatos hatást fejt ki az idegrendszerre is. A gyógymasszázs aktiválja az idegrendszert, ezzel ellensúlyozza a test stresszre adott negatív válaszreakcióit, feloldja az izmok feszülését, lehetővé teszi a normális szívritmus, vérnyomás és keringés helyreállását.
A gyógymasszázs terápia segít tudatosítani a testben önkéntelenül fenntartott feszültségeket.

Szerző: Bóbics Dominika

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kóstoltad már?