A Candida gomba egy ártalmatlan élesztő gomba , ami kis mennyiségben a legtöbb ember szervezetében megtalálható, és a baktériumoknak köszönhetően nem szaporodik el  túlságosan, ha viszont valami miatt felborul az egyensúly, akkor a  gomba elszaporodhat és kialakul a Candida fertőzés.

A Candida korunk népbetegsége, csak az USA-ban 50 millió fertőzött személyt tartanak nyílván. Sokan emlegetik „jóléti” betegségként is, hiszen a legtöbb esetben az egészségtelen táplálkozás okozza a fertőzés kialakulását. A szegényebb országokban például sokkal kevesebb a Candida fertőzéses betegek száma, mint a jóléti államokban.

Candida gomba fertőzés kialakulásának néhány lehetséges oka

Egészségtelen táplálkozás

Napjainkban sajnos egyre több a rossz minőségű, alacsony tápértékű  élelmiszer, amelyek fő összetevői a cukor, fehérliszt és a tartósítószerek.  Ilyen alacsony minőségű és szénhidrátban gazdag élelmiszerek például a gyorséttermi kaják, hamburger, pizza, kóla stb. Ezen élelmiszerek fogyasztása pedig nagyban hozzájárul a Candida gomba elszaporodásához.

Túlzott antibiotikum használat

Az antibiotikumok felborítják a bél természetes baktériumflóráját és utat engednek a Candida szaporodásának. Továbbá elpusztítják a szervezetben található mikroorganizmusokat, amelyek elhalt szöveteit a gombák felhasználják.

Stressz

A stressz mint köztudott jelentősen gyengíti az immunrendszert. Továbbá sokan a stressz ellen különböző szerekkel védekeznek: gyógyszerek, cigaretta,alkohol, amelyek szintén nem tesznek jót a szervezetnek.

Candida tünetei

A candida fertőzés rengeteg féle tünetet tud produkálni, így sajnos sokszor félre diagnosztizálják még az orvosok is.

Néhány tünet ami Candida betegségre utal:

Folyás és a szeméremajkak indokolatlan megduzzadása, érzékenysége
Gyakori fáradékonyság, rossz közérzet
Depresszió, koncentráló képesség csökkenése
A legkülönfélébb bőrkiütések
Hasmenés vagy székrekedés
Különféle izom-és izületi fájdalmak
Élelmiszer allergiák, asztma

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük