Alapvetően a joghurt és a benne lévő baktérium fajták vannak kőbe vésve, de a görög joghurt görögsége vitatott. Ami viszont tény, hogy a görög joghurt egy sűrűbb, alacsonyabb zsírtartalmú, kevesebb savót tartalmazó joghurt, amiben több a fehérje és kevesebb a szénhidrát, így az egészséges életre áhítozók egyik kötelező tápláléka.

Ha nagyon le akarom egyszerűsíteni, akkor a joghurt kultúrádat jófajta házi tejbe oltva készíted el, majd miután besűrűsödött egy sűrű textilbe öntve fellógatod 3-4 órára. Hogyan tudod a fehérje tartalmát és a baktériumok számát növelni úgy, hogy közben még kevesebb szénhidrát legyen benne?
A házi tejtől ugyan zsírosabb lesz az így készített házi joghurt, de bizonyították, hogy a fogyókúrák alatt hatásosabb, mint a normál joghurtok.

A görög joghurt nagyon egészséges szuper étel, mert

  • Az általános joghurtokhoz képest alacsonyabb a laktóz tartalma, így sok laktóz-érzékeny is tolerálja
  • Magas a fehérje-, ugyanakkor alacsony a szénhidrát-tartalma. Ideális low-carb étrendbe.
  • Az általános joghurtnál kevesebb a sótartalma.
  • Zsírtartalma általában 10%, de házi joghurttal készítve ez is csökkenthető. Magas zsírtartalma ellenére tanulmányok bizonyítják, hogy fogyókúrák és diéták alatt hatásosabb, mint a normál joghurt (alacsony a Glikémiás indexe, ugyanakkor telítettség-érzetet kelt).
  • Erősíti az immunrendszert.
  • Rendszeres fogyasztása megfelelő mennyiségű kalciumot biztosít a csontrendszer számára.
  • A görög joghurt ideális candida, IBS (irritábilis bél szindróma), hólyaghurut megelőzése ellen. Gombás fertőzésekre, bélműködés szabályozására is jótékony hatású.

Szeretnél többet tudni a házi joghurtról? Itt találsz további infót: Joghurt készítés házilag

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kóstoltad már?