Az egészséges táplálkozás fontossága mellett nem mehetünk el, s erre már gyermekkorban is érdemes kiemelt figyelmet fordítani. Nem pusztán a jó közérzet, vagy az egészség megőrzése indokolják ezt, hanem a súlyfelesleg kialakulásának megelőzése is. A NESTLÉ és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által végzett kutatásból kiderült, hogy a magyar iskolás gyermekek 25 százaléka elhízással küzd. A gyakran pszichés problémákat is okozó helyzet azonban megelőzhető, s ennek kiváló módja a gyermek konyhai tevékenységbe történő bevonása. Az igyteljesazelet.hu szakemberei is azt hangsúlyozzák, hogy az egészséges táplálkozás az alapanyagok ismeretével kezdődik.

Egészségtudatos alapanyag választás

A NESTLÉ AZ EGÉSZSÉGES GYERMEKEKÉRT PROGRAM keretein belül végzett kutatás rávilágít arra, hogy az egészségtudatosan táplálkozó nők gyermekei nagy valószínűséggel követni fogják ezt a mintát, és előnyben részesítik az otthon látott, megismert ételeket. Kiderült az is, hogy azok a gyermekek, akik rendszeresen részt vesznek a konyhai tevékenységben, kevésbé válogatósak, mint akiknek mindennapjaiból ez hiányzik. A magyarázat egészen egyszerű, ugyanis ha a gyermek látja, miből készülnek az ételek, és tisztában van azok jótékony hatásaival, akkor nem idegenként tekint fogyasztásukra. A főzelékek, a nyers és párolt zöldségek éppen úgy megszerettethetők a gyermekekkel, mint a halfélék vagy a sovány húsok. Az egészséges táplálkozás az ételekhez fűződő viszonyról is szól, fontos tehát, hogy szülőként e téren is megfelelő példával járjunk elől.

Ha van rá lehetőség, akkor érdemes a reggeleket közösen indítani, az asztalra pedig kerüljenek teljes kiőrlésű pékáruk, tejtermékek, és természetesen a friss zöldségek, gyümölcsök se hiányozzanak. Ez utóbbiak egyébként tízóraira csomagolva is remekül kiegészítik a teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvicset. Fontos, hogy felhívjuk gyermekünk figyelmét a bőséges folyadékbevitelre is, ugyanis a kicsik gyakran megfeledkeznek az ivásról. Ha köretkészítésről van szó, akkor megéri elrugaszkodni a hagyományos fajtáktól, és megkóstoltatni a gyermekkel olyan izgalmas ízeket, mint a bulgur, a köles, a kuszkusz, vagy a hajdina. Azok a gyermekek, akik változatosan táplálkoznak, és előnyben részesítik az egészséges táplálkozás alapelveit, jó eséllyel meg tudják őrizni normál testsúlyukat a későbbiekben is.

Közös főzés az egészségtudatosság jegyében

Szülőként megéri ügyelnie arra, hogy időnként a gyermek is részt vegyen a konyhai tevékenységben. A szeletelést, vagy a turmixgép használatát nyilván nem célszerű rá bízni, de egy sor olyan biztonságos munkafolyamat van, melyekben közreműködhet a kicsi. A közös tevékenység során játékos formában tanítható meg a gyermekek számára, hogy melyik alapanyag miért hasznos. A főzés során az étkezéshez való pozitív hozzáállást is elsajátíthatja a kicsi, így valószínűleg nem kell majd neki külön főzni, hanem nyitottan kezeli az újdonságokat az asztalnál. A közös programként is remek választásnak bizonyuló főzés kitűnő alkalom arra, hogy a kicsi megismerje az egészséges táplálkozás alapjait, amelyeknek köszönhetően egészségesebb felnőtt válhat belőle. A szülői minta az étkezéseket és az alapanyagok körültekintő kiválasztását illetően is kiemelt jelentőséggel bír. A felnőttkori elhízás megelőzésében a gyermekként tapasztaltaknak jelentős szerep jut, így az egészséges táplálkozásra neveléssel több a cél, mint pusztán a gyermekkori elhízás megelőzése. Már hetente egy közös főzés is közelebb vihet az egészségesebb jövő felé.

egeszseges-taplalkozas-csaladdal

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kóstoltad már?