A halláscsökkenést sok esetben a kor természetes velejárójának tekintik az emberek, épp úgy, mint a látás és egyéb érzékszervek gyengülését, romlását. A halláscsökkenésnek számos oka és típusa ismert, melyek különféle kezelési módot igényelnek. Nézzük sorban, melyek is ezek?

A vezetéses halláscsökkenés esetén a külső- vagy a középfülben jelenlévő mechanikus akadályok okozzák, hogy a hang nem jut el megfelelő módon a belső fülbe, ezért az érintettek a hangokat torznak, halknak érzékelik. A fenti probléma, ha csak átmenetileg áll fenn, orvosi beavatkozással, gyógyszerrel is kezelhető.

Idegi hallásvesztés esetén a belsőfül (csigában található szőrsejtek), a hallóideg vagy a hallópályák károsodnak, és ennek következtében a fül nem képes a hangok megfelelő érzékelésére. Ez a leggyakoribb típusa a halláscsökkenésnek, mely fokozatosan alakul ki. Az egyén arra lesz figyelmes, hogy egyre nehezebben érti meg a szavakat és egyre nagyobb erőfeszítésébe kerül elkülöníteni a beszédet a háttérzajtól. Nehezen érzékeli a magas frekvenciájú hangokat, mint a madárcsicsergés, sípolás. Az idegi típusú halláscsökkenés az esetek többségében maradandó,, de a modern hallókészülékek segítségével hatékonyan korrigálható a hallásélmény.

Kevert hallásvesztésről beszélünk, amikor az előzőekben összefoglalt két halláscsökkenési típus egyszerre van jelen. Ilyen esetben a külső-, közép- és belső fül egyaránt érintett a hallás romlásában, ezért a fül-orr-gégész szakember által végzett kezelés, illetve a megfelelő hallókészülék viselése javasolt.

Fontos tudni, hogy a már bekövetkezett hallásromlás kezelhető(!), melyet minél hamarabb célszerű elkezdeni.victofon-2

Kevesen tudják, hogy a halláscsökkenés 60 életév felett szinte mindenkinél jelentkezik kisebb-nagyobb mértékben. Ennek ellenére mégis kevesen szánják rá magukat a hallásvizsgálatra, mely körülbelül 30 percet vesz igénybe.

A hallásvizsgálatot egy állapotfelmérés előzi meg, amely során minden olyan tényezőre fény derül, melyek a jelenlegi hallásállapotára befolyással lehetnek (fül-orr-gégészeti betegségek, munkakörülmények stb). Ezt követően a hallójárat állapotának vizsgálata következik, mivel a dobhártya sérülése vagy az esetleges váladék (fülzsír) akadályozhatja a vizsgálat menetét. Ilyen esetekben szakorvos beavatkozása javasolt a probléma kezelésére, illetve a fülzsír eltávolítására.

A VICTOFON a hallás szakértőjeként INGYENES hallásvizsgálatot biztosít az ország 47 pontján. Nemzetközi színvonalú audiológiai szakrendelőkben, hallásközpontokban jól képzett audiológus szakasszisztensek egy speciálisan e célra kialakított, hangszigetelt siketkamrában végzik a vizsgálatokat.

A hallásvizsgálat menete röviden: a hallásküszöb vizsgálat során klinikai audiométer segítségével Ön különböző frekvenciájú hangokat hall. A halláscsökkenés mértékének pontos megállapításához a hangerő folyamatos emelése történik, mindaddig, amíg Ön meghallja a hangot és Ön kézfeltétellel, vagy egy nyomógomb segítségével jelzi azt. A két fül vizsgálata külön-külön történik. Az eredményeket audiogramon rögzítik, mely alapján a szakemberek megállapítják, hogy milyen fokú halláskárosodásról van szó. Amennyiben szükséges, kiválasztásra kerül az Önnek leginkább megfelelő hallókészülék.

Hallókészülék ellátás esetén lehetőség van otthoni próbahordásra, hogy Ön könnyen megtanulja a hallókészülék és tartozékainak használatát, és meggyőződjön a készülék megbízhatóságáról.

A cég minőségügyi rendszertanúsítvánnyal rendelkezik, hogy ügyfeleit mindig ugyanazon a magas színvonalon láthassa el. Szolgáltatásai az ingyenes hallásvizsgálattól, beszédértés vizsgálattól, a hallókészülék ellátáson át egészen az ügyfelek utógondozásáig, valamint a hallókészülék szervizeléséig terjednek.logo (1)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kóstoltad már?