A gyógygombákat egyre többen ismerik és használják már hazánkban is. Viszont sokan nem tudják, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy hol és milyen gyógygombát vásárolunk, mert bizony vannak különbségek az egyes beszerzési források között. Sajnos a gyógygombák piaca Magyarországon is jelentősen felhígult az utóbbi években, ezért érdemes odafigyelni néhány tényezőre, mielőtt gyógygombát vásárolnánk. Melyek a legfontosabb szempontok, hogyan válasszunk gyógygombát? Hol is érdemes vásárolni?

Hét pontba foglalva összeszedtük, hogy mire is kell figyelnünk gyógygomba termék vásárlásakor!

1. Engedély: a gyógygombák jelenleg főként étrend-kiegészítő formájában kerülnek forgalomba hazánkban, ezért bármely termék megvásárlása előtt győződjön meg arról, hogy az adott termék rendelkezik OGYI notifikációs számmal és zöld pipával, ami azt jelenti, hogy az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet nem tett kifogást a forgalmazással kapcsolatban. Az egy gombakomponensű őrlemények viszont nagyrészt élelmiszerek, így ott nem érdemes notifikációs szám után kutatni, mert nem fognak találni. Fontos, hogy a dobozon vagy üvegen a forgalmazó is legyen feltüntetve, hisz ő felel a termék minőségéért.

2. Szakértői segítség: a gyógygombák nem csodaszerek, ráadásul minden egyes gyógygomba indikációja eltérő, egyetlen gyógygomba sem jó mindenre. Aki ezt állítja, nagy valószínűséggel nem mond igazat. Vásárlás előtt ezért forduljon gyógygombákhoz értő szakemberhez, lehetőség szerint orvoshoz és kérjen tájékoztatást arról, hogy melyik gyógygomba választása lenne az ideális.

3. BIO minősítés: fontos, hogy csak tiszta gyógygomba terméket vásároljunk, mi csak igazolt BIO minősítéssel rendelkező termék vásárlását javasoljuk! Szerencsére hazánkban is van már BIO gyógygomba termesztő (pl. a fülöpjakabi Gyöngyösi Sándor, vagy akár a Champex Kft. egyes gyógygombái), akiknek a gombáit a Biokontroll Hungária Kft. folyamatosan ellenőrzi. Nem elég mondani valamiről, hogy bio, bizonyítani is kell! Minden valódi biotermesztő rendelkezik ezzel, ha nem tudják megmutatni, lehet, hogy még sincs nekik.biokontroll-logo

4. Hatóanyag tartalom: a hazánkban forgalomban lévő gyógygomba készítmények közül sok rendkívül alacsony hatóanyag tartalommal rendelkezik, így nagy valószínűséggel ezen termékek használata inkább csak placebo hatású lesz, valódi hatásra nem igazából számíthatunk. A megfelelő termék kiválasztása előtt ezért mindenképp érdemes meggyőződni arról, hogy a termék napi adagja mennyi hatóanyagot tartalmaz. Sok esetben ezt fel sem tüntetik, az ilyen termékek eleve gyanúsak. Ehhez is érdemes a szakember tanácsát kikérni, hisz egy tájékozott szakember tudni fogja, hogy egy adott hatás eléréséhez milyen hatóanyag tartalom szükséges.

5. Kutatások:gyógygomba kivonatok nem csak gyógygomba őrleményt, hanem olyan speciális poliszacharidokat is tartalmaznak, melyekkel kutatásokat végeztek az USA-ban (pl. Aloha Medicinals bio és kóser minősített gombái), Japánban (pl. BioBran) vagy Új-Zélandon (pl. GanoPoly, mely hazánkban még nem kapható). Ezek a termékek drágábbak is az őrleményeknél, de ezáltal biztosabban tudjuk megmondani, milyen dózisnál milyen hatásra is számíthatunk, hisz ezekkel a termékekkel nem csak “petri csészés” kutatásokat végeztek, hanem humán klinikai eredmények is a rendelkezésünkre állnak, melyeket neves szaklapokban publikáltak! És mivel a kutatások, humán vizsgálatok drágák, így a termékek is drágák.

6. Származási hely: az étrend-kiegészítők dobozain kötelező feltüntetni a termék származási helyét. A gyógygombák köztudottam Kínából származnak. A keletkezésük óta eltelt több ezer év alatt sok minden megváltozott, így leginkább az iparosodás nyomta rá a bélyegét erre az országra. Ma Kínában rengeteg ipari létesítmény van, melyek komolyan szennyezik a környezetet. A gyógygombák viszont a világ egyik legérzékenyebb élőlényei, melyek mindent magunkba szívnak, amit csak találnak. Éppen ezért nem a legideálisabb termesztő közegükké vált Kína az utóbbi évtizedekben. Ismerünk olyan nemzetközi gyógygomba termesztő és forgalmazó világcéget, amely kifejezetten jelzi a dobozán a vásárlóinak, hogy a termék kínai alapanyagokat nem tartalmaz (NO ingrediens from China). Ezt nálunk nyugatabbra nagyon komolyan veszik, arra felé már nagyon tudatosan vásárolnak az emberek! Inkább megveszik a drágább, de nem Kínából származó termékeket. Tehát ha származási helyként Kína van megjelölve (angolosan China), akkor érdemes ezeket átgondolni!

A magyar termesztők (pl. Gyöngyösi Sándor) gyógygombái kiváló minőségűek, érdemes közülük választani!

7. Árazás:gyógygomba termékek árai között is óriási különbség lehet. A legdrágábbak a legjobban bevizsgált, nagy nemzetközi cégek által forgalmazott termékek, míg a legolcsóbbak a Kínából származó gyógygombák…nem hiába… Vigyázat! Egyes MLM-es cégek is forgalmaznak gyógygombákat és ott is nagy eséllyel túlárazott termékekkel fogunk találkozni, hisz a szájról szájra történő dicsőítésért is sokat fizetnek a cégek, és ne feledjük el, hogy ezt is nekünk, vevőknek kell megfizetni! Vannak kiváló minőségű gyógygombák megfizethető áron, ezeket érdemes keresni!

Akik tutira akarnak menni, a Gombakirályt válasszák, ott mindenre figyelnek helyettünk is! Kínából származó gyógygombákat nem forgalmaznak, szinte csak BIO gyógygombáik vannak, minden termékük engedélyezett és orvos szakértő is rendelkezésünkre áll a megfelelő gyógygomba termék kiválasztásához!

gombakiraly.hu

Hol éri meg gyógygombát vásárolni? bejegyzéshez 1 hozzászólás

  • Mária szerint:

    Támogatok minden egészséges életmódra való törekvést, amiben értelemszerűen kulcsszerepe van a tájékoztatásnak. Ezért becsülök minden ilyen platformot. A személyes tapasztalatom alapján javaslom a ganoderma gombát (nem írhatom ki melyiket) és a Bioptron lámpa használatát. Aki nem engedheti meg magának a gomba folyamatos szedését, az ruházzon be lámpára. Nem értékesítő vagyok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kóstoltad már?