Gondolom senkinek nem mondok újat azzal, hogy ha el akarod érni a fitnesz céljaidat, akkor a megfelelő táplálkozás legalább annyira fontos, mint a kemény edzés. Ez viszont sokszor nagyobb kihívást jelenthet, mint maguk a súlyok vagy a futópad. Egy egészséges menü összeállítása sok időt, energiát és néha bizony pénzt is igényel.

A következő listán néhány olyan konyhai kelléket találhatsz, amivel könnyebbé teheted az életedet és sokkal egyszerűbbé a megfelelő ételek elkészítését.

1.  Turmixgép

A turmixgép egy egyszerűen használható kütyü, amihez viszonylag olcsón hozzájuthatsz. Cserébe az egyik leghasznosabb készülék lesz, ami hatalmas segítséget jelenthet az edzés mellett.

A napi makro tápanyag szükségletek pontos kielégítése nem mindig egyszerű feladat. Ha izmot építesz, akkor nehéz annyi ételt magadba tömni, amire a testednek szüksége lehet. Ha pedig fogyni akarsz, akkor a megfelelő tápanyag egyensúly fenntartása jelenthet kihívást.

A különböző fehérjeporok, tömegnövelők és táplálékkiegészítők segíthetnek áthidalni ezt a problémát. Ezek elkészítéséhez nagyon jól fog jönni egy igazán jó turmixgép. Így elkészíthetsz olyan shakeket, amik tápanyagban gazdagok, könnyedén elfogyaszthatóak és finomak egyszerre.

2.  Smoothie készítő

A turmixgéphez hasonló, de jóval egyszerűbb és olcsóbb készülékről van szó. A smoothie készítő kiválóan megbirkózik zöldségekkel és gyümölcsökkel egyaránt, így egészséges és zamatos italokat készíthetsz magadnak edzés utánra vagy akár a reggelihez.

Ezek a gépek a keményebb vagy sűrűbb anyagokkal általában nem tudnak már megbirkózni, így a csonthéjas magokról vagy a mogyoróvajról lehet le kell majd mondanod. Cserébe viszont tényleg szuper olcsón megvásárolhatsz egy ilyet. Szóval jó szívvel tudom ajánlani kezdők számára, akik az elején nem akarnak túl sok pénzt ölni az egész edzős történetbe.

3.  Gyümölcsfacsaró

Az előző kettő konyhai kiegészítő sűrűbb, tartalmasabb italok készítésére való. Ezt azonban nem mindenki szereti. Ha te is rosszul vagy a rosttal teli narancslétől és valami kevésbé zavaros, de még mindig szuper egészséges üdítőre vágysz, akkor egy gyümölcsfacsaró lehet a jó választás számodra.

Ezek a készülékek hátrahagyják a gyümölcsök héját és a nagyobb rostokat is, így a végén egy még mindig friss, még mindig finom, de kevésbé darabos italt kaphatsz. Használhatod citrusokkal, de akár almával vagy hasonló gyümölccsel is. Sőt a zöldségekkel is érdemes lehet kísérletezned. A lehetőségeknek csak a képzeleted szab határt.

4.  Forrólevegős fritőz

A bő olajban sült ételek sajnos sokszor tiltólistára kerülnek, ha fogyni szeretnél vagy izomtömeget szeretnél építeni. Ez azonban nem feltétlen jelenti azt, hogy teljesen le kell majd mondanod a sült csirkeszárnyakról és a hasábburgonyáról.

A modern forrólevegővel működő fritőzök kiváló megoldást jelenthetnek erre a problémára. Ezek a készülékek minimális olajat használnak csak, az eredmény mégis nagyon hasonló a bő olajban történő sütéshez. Hatalmas előnyük még azon túl, hogy sokkal egészségesebbek, hogy a takarításuk is szuper egyszerű. Nem kell majd az elhasznált olajjal bajlódnod, elég lesz a kosarakat bedobni a mosogatógépbe és kész is vagy.

Érdemes velük kísérletezni egyébként, mert a megszokott ételeken kívül sokszor más jóságokat is készíthetsz velük. Vannak olyan masinák, amik képesek például húsok vagy gyümölcsök kiszárítására is, amik remek, tápanyagban gazdag harapnivalót jelenthetnek az étkezések között.

5.  Crokpot

Ez a konyhai eszköz egy igazi áldás lehet elfoglalt emberek számára. Slow cooker vagy lassú főző néven is ismerheted. A lényeg, hogy a hozzávalókat beledobálhatod egy edénybe, amit a gép lassú párolással főz meg.

Az egyik nagy előnye, hogy az ezzel készült ételek általában kifejezetten egészségesek. A kíméletes főzés segít megőrizni az ételek tápanyag és vitamin tartalmát. Emiatt különösen jól használható zöldségek, húsok, levesek vagy egytálételek elkészítésére.

A másik hatalmas pozitívum, hogy a használata borzasztó egyszerű és időtakarékos. Nem kell sok mindent csinálnod, csak beleszórni a hozzávalókat, beállítani a megfelelő programot, majd elfogyasztani az ízletes és egészséges fogást.

Ha az edzések, munka és család mellett kevés időd marad a főzésre, akkor ezt a kütyüt imádni fogod.

6.  Kontakt grill

Míg a crokpotban egészséges ételeket főzhetsz, egyszerűen, addig a kontakt grill a sütésben lesz a segítségedre. Ez egy szuper kis szerkezet, ami könnyedén készít el különböző zöldségeket, húsokat vagy akár tojást és tejtermékeket is.

A használata borzasztó egyszerű, elég beállítani a hőfokot, majd rádobni a befűszerezett hozzávalókat. Nagy pozitívuma, hogy akár egy-két szelet húst is elkészíthetsz rajta, anélkül, hogy be kellene indítanod a nagy sütőt.

Számomra a legfontosabb dolog, ami a kontakt grillek mellett szól, hogy a velük készült étel egyszerűen borzasztó finom. A húsok kívül ropogósra, belül puhára sülnek vele. A zöldségeknek pedig semmi máshoz nem fogható grillezett zamatot kölcsönöz. Én egyszerűen imádom.

Ha ügyes vagy, akkor egy komplett ebédet elkészíthetsz benne. Dobj rá néhány szelet jól fűszerezett húst, néhány zöldséget és némi szeletekre vágott krumplit és már kezdődhet is a lakoma.

Egyébként a takarítása is kifejezetten egyszerű és kézenfekvő, hiszen a legtöbb készülék kivehető sütőfelülettel rendelkezik, amit gyakran akár a mosogatógépbe is bedobhatsz.

7.  Konyhai robotgép

Kétségtelen, hogy a konyhai kisgépek koronázatlan királyai a robotgépek. Ezek a multifunkciós készülékek olyanok, mintha felvettél volna plusz egy ember, hogy segítsen neked a főzésben. A jobb minőségű készletek tényleg mindent is tudnak. Aprítást, szeletelést, darálást, tésztagyúrást, habverést és még millió egyéb konyhai teendőt.

Sok esetben elég lesz beledobálnod a hozzávalókat, elindítani a készüléket és már meg is vagy. Nehéz megbecsülni, hogy mennyi időt spórol meg egy ilyen kütyü, de ha egyszer kipróbálod, akkor te is rá fogsz jönni, hogy az értéke felbecsülhetetlen.

Ahelyett, hogy órákon keresztül darabolnád a hozzávalókat egy életlen késsel, egyszerűen beleszóród őket a robotgépbe és fél percen belül már öntheted is a felkockázott húsokat és zöldségeket a serpenyőbe.

Hiába próbálkoznék, nem tudok elég ódát zengeni arról, hogy mennyire hasznos társ egy ilyen gép a konyhában. Próbáld ki te is és meglátod, hogy mennyivel több időd marad majd mellette a pihenésre vagy akár az edzésre.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Kóstoltad már?