„Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani mígnem jön valaki, aki erről nem tud és megvalósítja!”
Az ember egyre tovább él! 100 évvel ezelőtt a születéskor várható élettartam 35 év körül volt, ez mára közel a duplájára emelkedett. Ezzel egyidejűleg azonban növekszik a helytelenül táplálkozók aránya is, ahogy egyre tovább élünk, de sajnos egyre betegebben. Azt hiszik az emberek, hogy idősebb korban csökken a vitamin és az ásványianyag szükséglet. Ez tévhit! Nézzük mi az igazság!
Ebből a tévhitből következően az idősebb emberek, például a 75 év fölöttiek kétharmada, nem veszik magukhoz a szükséges tápanyagokat, ami a betegségekhez, illetve azok súlyosbodásához vezet. Az életkor növekedésével a gyengébb szag és ízérzékelés miatt általában kisebb az étvágy, ezért az emberek kevesebbet esznek és isznak
A méz számos étvágyfokozó alkotóelemet is tartalmaz! Serkenti a nyálképződés, az emésztést és megfelelően savas környezetet alakít ki a bélben.
Néhány szempont az időskori mézfogyasztás kedvező hatásaira:
– Nagyon könnyen emészthető, és ezáltal könnyebben hasznosítható!
– Propolisszal, virágporral kiegészítve egy-egy átfutó betegség gyógyulási ideje lecsökkenhet.
– A fáradtsággal küzdő súlyosabb betegeknek és a dohányosoknak is frissességet, energiát ad rövid időn belül.
– A fizikai megterhelés előtt elfogyasztott méz növelheti az állóképességet, így sportolók is kihasználják ezen tulajdonságát.
– Fekvő betegeknek, műtét után lévőknek nem csak erőt ad, hanem természetes úton elősegíti a gyógyulását is.
– A megfázást, légúti megbetegedéseket máshoz nem hasonlítható módon kúrálja.
– Regenerálja a májat, segíti a méregtelenítést, támogatja a szívet és a vérkeringést, alkohol problémával küzdőknél is.
– Természetes módon enyhítheti a fájdalmat, a leghatékonyabban propolisszal keverve.
– A méz javítja a beteget étvágyát is, védi a húgyhólyagot, a veséket és a hasnyálmirigyet is.
– Jótékony hatású mindenfajta gyomorpanaszra.
A méz az egyetlen olyan édesítőszer, amely többféle cukrot tartalmaz. Ezek pedig eltérő sebességgel kerülnek a véráramba. A gyors felszívódású szőlőcukornak köszönhetően a méz azonnali energiaforrás, azonban ezeket a szénhidrátokat rövid idő alatt felhasználja a szervezet. A mézben található cukrok jelentős részét a gyümölcscukor képezi, amely viszont hosszabb távon biztosítja az energiát.
Leghatásosabb szervezet erősítő méz az ámorakác, az erdei a gesztenye, gyermekláncfű, napraforgó repce, rozmaring, selyemfű, zsálya és vegyes virágméz, illetve a méhpempő és a virágpor.
Szerző: Horváth Csaba méhész
Hazai méz egyenesen a termelőtől:www.frissmez.hu
Facebook oldalam: http://www.facebook.com/frissmez
Saját méheim által készített mézeket aszalt gyümölcsökkel és magvakkal tettem még különlegesebbé. Kínálatunkban a különböző mézeken kívül megtalálhatók még a kuriózumnak számító aszalt gyümölcsös mézek is. Így például az aloe verás, a hibiszkuszos, vagy akár az áfonyás méz is megvásárolható.