Eljött a dinnyeszezon és örülünk annak, hogy végre a jó minőségű magyar dinnyét is lehet végre kapni, nem mellékesen a kedvezőbb árfekvésben. A dinnye a kutatók érdeklődését is felkeltette, mivel nem csak finom, hanem a rengeteg antioxidáns enzimnek köszönhetően még a stressz csökkentésére is képes – állítja egy közzétett cikk a Nutrition Journalban.

Marie-Anne Milesi hetven egészségesnek tartott középkorú személyt, akik stressz ártalmaira panaszkodó önkéntesen jelentkező embert vontak be a tanulmány elkészítésébe. A céljuk a tanulmány elkészítésével az volt, hogy megállapítsák, hogy az oxidatív stressz csökkenésével vajon ellenállóbb lesz-e a szervezet a kiégéssel szemben.

Egyszerűen két csoportra osztották az embereket, az egyik csoport kapszulába dinnye kivonatot kapott a másik csoport pedig placebót. A kettős vak tesztnek megfelelően még a kutatást végzők sem tudták, hogy ki kapott eszenciát és ki a kontroll csoporthoz tartozó.

A használt dinnyekivonat szuperoxid-diszmutáz (SOD) nevű enzimet nagy mennyiségben tartalmazott, amely 1968-as felfedezésének az örömére az „élet enzimének” neveztek el. Ugyanis a kutatok megállapították, hogy az Oxidatív stressz elleni védelemben legelőször ennek az enzimnek van szerepe. A legtöbb antioxidáns vitaminnál hatásosabb védelmet biztosítónak tartják, mivel az SOD enzim hatására a szervezet perszonális antioxidánsait kezdi termelni, például a glutation-peroxidázt és a katalázt.

A tanulmány végére világossá vált, hogy azok a személyek, akik dinnye kivonatos kapszulát fogyasztottak azoknál megfigyelhető volt a pszichikai terhelésjavulás,  nem úgy mint a placebo csoport tagja között. Fontos, hogy nem csak a pszichikai terhelhetőség javult, hanem

– a fájdalomérzés is csökkent majd 30 %-al,

– az ingerelhetőség  22 %-kal,

– az alvászavar problémák 38 %-kal,

kimerültségi panaszok 26 %-os javulást mutattak a kontrollcsoporthoz mérten.

– Kimutatták továbbá javuló tendenciát a koncentrálóképességben és a kedélyállapot változásában is.

A vizsgálat tényszerűen írja le, hogy az első héten a placebo csoport tagjainál is kimutatható volt hasonló mértékű változás, de ez valóban a placebo-hatás számlájára írható, mivel később ez elmúlt.

A korábbi állatkísérleteknél már megállapították például hörcsögök esetében, hogy a SOD-ot nagy mennyiségben tartalmazó dinnyelé az állatokban is kedvező hatást indukált. A megfigyelt állatoknál csökkent a koleszterin szint és kevésbé növekedett a testsúlyuk még zsírban gazdag táplálkozás mellet is a dinnyelét nélkülözni kívánó hörcsögtársaikhoz képest.

Mivel itt a nyár egyik legtöbb az egészségre jótékony hatást kifejtő enzimet tartalmazó gyümölcs, így fogyasszuk jó ízűen és lehetőségeinkhez mérten együnk minél többet belőle.

Forrás: http://egeszsegeseletmodok.com/a-dinnye-termeszetesen-csokkenti-a-stresszt-az-elet-enzimenek-koszonhetoen/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük