A D-vitamin megfelelő szintjének biztosításával 7-10 %-kal csökkenhetne a halandóság.

„A tél utolsó hónapjára a magyarok legalább kétharmada szenved D-vitamin-hiányban, amely vitamin a legújabb kutatások szerint az egyik legtöbb szervre ható építőköve az emberi szervezetnek: szerepe van a csontok és az immunrendszer fejlődésében, valamint a fertőző betegségek elleni védekezésben, sőt, számtalan súlyos betegség kialakulásában is, mint a rák vagy a gyerekkorban kialakuló cukorbetegség – áll a Magyar Prevenciós Orvos Társaság közleményében.

Az orvosok ezért kampányt indítanak a lakosság felvilágosításáért.


Közleményük szerint felmérések igazolják, hogy ma már a gyerekek többsége elegendő fehérjéhez jut, rendszeresen szed C-vitamint, és egyre többen figyelnek a vashiány pótlására is. Ezzel szemben még a kutatások is csak most kezdik felismerni, milyen drámai a magyar lakosság D-vitamin hiánya a téli hónapokban, különösen a kisgyermekeknél.

Az egészséges D-vitamin szint télen a vitamin mesterséges pótlása nélkül gyakorlatilag elérhetetlen.

Sok D-vitamint tartalmaz a tojás sárgája, ám ebből is minden nap legalább 16-18 darabot kellene megenni az elégséges D-vitamin-bevitelhez. A sokak által fontos D-vitamin forrásnak tartott tehéntejben pedig elhanyagolható mennyiség van ahhoz képest, amire a szervezetünknek szüksége lenne télen.

A tavaly létrejött D-vitamin konszenzus, amelyet akkor 14 orvos társaság is aláírt, arra a végső megállapításra jutott, hogy a magyarok halandóságát 7-10 %-kal, átlagéletkorát 2-3 évvel javíthatná a D-vitamin-szint jelentős emelése.

Forrás: http://hvg.hu/egeszseg/

 

Javasolt cikkek:

http://vitaldepowebaruhaz.hu/a-d-vitamin-es-a-rak/

http://vitaldepowebaruhaz.hu/emelt-d-vitamin-dozis-ajanlas/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük