10 százalékkal esett vissza tavaly a magyarországi üdítőital- és gyümölcsléfogyasztás – közölte csütörtökön az MTI-vel a Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetsége, amely szerint ezzel 2012-ben is folytatódott az alkoholmentes italgyártó ágazat mélyrepülése.

A szövetség adatai szerint szénsavas üdítőitalokból tavaly 54,6 litert fogyasztott évente egy-egy ember, ez az érték 2011-ben még csaknem 57 liter volt. Gyümölcsléből is keveset fogyasztottak a magyarok: tavaly 20,4 liter fejenként, míg az azt megelőző évben 23,7 liter volt a fogyasztás.

A költségek növekedését a gyártók a csökkenő kereslet mellett nem tudják érvényesíteni a fogyasztói árakban, az ágazat termékeinek árindexe ezért csaknem egy évtizede elmarad az infláció és a költségszint növekedése miatt indokolt mértéktől. A fogyasztói árak átlagosan mindössze 10-30 százalékkal emelkedtek 2005-óta.

Szerkesztői megjegyzés: Ezek a hírek a gyártó cégeknek és az ott dolgozó embereknek biztosan kellemetlenek, de nekünk, az egészségtudatos életet hirdetőknek viszont örömhírt jelentenek. Örülünk, hogy egyre kevesebb édesített, színezékekkel és tartósítószerekkel teli, hasznos tápanyagot alig tartalmazó, gyümölcsöt pedig csak mutatóba látó ital fogy hazánkban.  Talán lassan azt is elmondhatjuk, hogy az emberek kezdik megérteni, hogy saját maguk döntik el mit esznek és isznak meg, hisz ettől függ az életük! 

MTI 2013. február 7.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kóstoltad már?