Az antioxidánsok fogyasztása nagy népszerűségnek örvend mostanság,amit jól mutat az is, hogy rengeteg féle antioxidáns táplálékkiegészítő kapható a piacon és szinte nap mint nap jelennek meg új antioxidáns készítmények, továbbá nem lehet találni, olyan egészséggel foglalkozó magazint, ahol ne lenne szó antioxidánsról a szabadgyökök egyik legnagyobb ellenségéről.

A Kansas Állami Egyetem kutatói , vizsgálták, hogy miként hatnak az antioxidánsok a szervezetre fizikai megterhelés  esetén –  főként az izmok oxigén ellátására gyakorolt hatását vizsgálták a kutatásban, amely során megállapították, hogy a túlzott antioxidáns bevitel káros is lehet a szervezetre, ugyanis rontja az  izmok vérellátását, ami által csökkenhet a teljesítőképesség a fizikai aktivitás során.

A kutatás során többek között azt is felfedezték, hogy a hidrogén-peroxid, ami egy oxidáns – fokozza a vérátáramlást, jótékonyan hat a szervezetre, viszont a nagy mennyiségű antioxidáns kiiktathatja a hidrogén-peroxidot és ezáltal csökkenti a szervezet oxigén szállító képességét az izmokhoz.

A kutatók figyelmeztetnek, hogy még jobban meg kell érteni az antioxidánsok működését, szervezetre való hatását, mielőtt csak úgy azt ajánlják az embereknek, hogy nagy mennyiségben fogyasszák.  Valószínűleg az antioxidánsok fogyasztása esetén érdemes az arany középutat választani, mint ahogy sok más esetben, hiszen kevés olyan dolog van aminek mértéktelen fogyasztása ne lenne probléma.

Felhasznált irodalom  EurekAlert

A túlzott antioxidáns fogyasztás ártalmas lehet? bejegyzéshez 5 hozzászólás

 • kisnoemi szerint:

  Szerintem nagyon hasznosak az antioxidánsok viszont azzal egyetértek, hogy a túlzott fogyasztásuk káros lehet a szervezetre. Én már 2 éve ügyelek arra, hogy antioxidánsban gazdag élelmiszereket kajáljak viszont mániákusan azért nem ragaszkodom hozzájuk tehát szerintem is az az egészséges ha nem tömjük magunkba az antoxidánsokat hanem másfajta élelmiszereket is fogyasztunk.Antioxidáns táplákiegészítőket is szoktam szedni de ha tehetem akkor inkább az egészséges gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztom.

 • horvátné szerint:

  Ebben nem tudom mi a nagyszám, hiszen melyik az a vitamin, gyószer, étel, táplálékiegészítő aminek túlzott fogyasztása egészséges? Szerintem ezek a tudósok is csak verik a fa***kat egész nap és irogatnak valamit, hogy kapjanak pénzt az adófizetők pénzéből. Az antioxidánsok meg valószínű, hogy nem viccből olyan népszerűek hanem mert valóban hozzájárulnak az egészséghez persze ezt csak mostanában fújták fel, mert aki eddig is sok gyümölcsöt, zöldésget fogyasztott az érezhete ezen antioxidánsok pozitív hatásait, mindenféle vitamin meg táplálékkiegészítő nélkül is.

 • wzoli szerint:

  Kedves Horvátné egyetértek Önnel kivéve az utolsó bekezdéssel “aki eddig is sok gyümölcsöt, zöldésget fogyasztott az érezhette ezen antioxidánsok pozitív hatásait, mindenféle vitamin meg táplálékkiegészítő nélkül is.” A gond szerintem az, hogy a legtöbb ember nem táplálkozik változatosan, holott a változatos étrend talán az egyik legfontosabb, ugyanis hiába a rendszeres antioxidáns fogyasztás természetes módon, ha legtöbb ember egyoldalúan táplálkozik. Az egyoldalú táplálkozás alatt értem, hogy periodikusan ismétlődik az étrendjük szinte ugyanazokból a kajákból és ezt sok ismerősömnél megfigyeltem. Az antuxidánsok felszívódásához és termelődéshez pedig szükség van különböző vegyületekre például szelén, vas és még sokféle tényező. Tehát fontos a változatosság, hogy a legkülönfélébb vitaminokat és ásványi anyagokat vihessük be a szervezetbe. Egyébként az antioxidáns táplálékiegészítők lényege sem az, hogy nagy az antioxidáns tartalmuk, hanem, hogy tartalmaznak olyan anyagokat, vegyületeket amelyek segítik a felszívódást,hatékonyságukat.

 • Csillagvirág szerint:

  Az antioxidán szerepe nagyon fontos, mivel a sok vegyszerrel káros hatásokat értünk el, a föld felső rétegének tápanyagkészlete kimerülőben van. Emiatt a zöldségekben, gyümölcsökben már koránt sincs annyi vitamin és tápanyag mint 25 évvel ezelőtt. pl.: a banánokat “gázkamrákban” érlelik. Annak már nem sok értékes anyaga van…
  Ezek alátámasztják azt, hogy a táplálékkiegészítőkre, provitaminiokra egyre nagyobb szükségünk van!

 • Zo szerint:

  Csatlakozom “Csillagvirág” hozzá szólásához. De azért nem annyira borús a helyzet. 10-és 90% között vesztettek a gyümölcsök vitamin menyiségükből. Érdemes saját termesztésű gyümölcsöket vásárolni….

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük