A fekete áfonya a világ élelmiszernövényei közül az egyik leggazdagabb antioxidánsokban. Amelyek sejtvédő hatásuknál fogva segítenek megőrizni a szervezet egészséges működését, csökkenthetik bizonyos gyermekkori betegségek előfordulásának rizikóját, hatással vannak az egészséges felnőtt szervezet kifejlődésére. Leginkább a szem, az agy, a szív- és érrendszer és az emésztőrendszer működésére ható komponensei ismertek.

Régi beszámolók szerint a II. világháborúban a brit pilóták az éjszakai bevetések előtt marokszám ették a fekete áfonyát, ugyanis a benne rejlő anyagok segítik a retinasejtek gyors regenerálódását. Ma a gyógyszertárakban a fekete áfonya kivonata is kapható.

A fekete áfonya a látás és számos szembetegség kitűnő gyógynövénye. A fekete áfonya különösen az ideghártyát, vagyis a szem fényérzékeny részét segíti alkalmazkodni a fényhez és sötétséghez. A hajszálereket erősítő képessége elősegíti a szem vérellátását. A fekete áfonya az ideghártya-betegségek gyógyításában is fon­tos szerepet játszhat. Egy vizsgálatban számos beteget kezeltek fekete­ áfonya-kivonattal naponta, négy héten keresztül. A kivonat megerősítette a hajszálereket és csökkentette a szembevérzést, különösen a diabetessel járó ideghártya-bántalmaknál.

A fekete áfonyát az idős korban kialakuló látáscsökkenést okozó betegségeknél is használják, mint például

  • a makula-degenerá­ció, azaz a sárgafolt-elfajulás, amely az ideghártya középső részén, az éleslátásért felelős terüle­tet érintő fokozatosan súlyosbodó betegség,
  • a szürke hályog, vagyis a szemlencse elhomályosulása.

Egy vizsgálatban 50 időskori szürke hályogban szenvedő beteg gyógyult meg úgy, hogy E-vitamint és fekete áfonyát kapott. A fekete áfonyáról azt tartják, hogy a kollagént is erősíti – vagyis azt a fehérjét, amely az egészséges kötőszövetekhez elengedhetetlenül szükséges. Emiatt felvetették, hogy hasznos lehet a szemnyomás fokozódásával járó glaukóma (zöld hályog) kialakulásának megakadályozásában is.

A fekete áfonyában található aktív hatóanyagok javítják a hajszálerekben és általában az erekben a vérkeringést, a gyümölcs kivonata jó lehet azoknak, akiknek végtagjaikban rossz a vér keringése, különösen terhesség idején, amikor ezekre a betegségekre fokozott a haj­lam. Azok az emberek, akiknél könnyen alakul ki véraláfutás, szintén hasznát vehetik a fekete áfonya hajszálértágító hatásának.

Jó hatása miatt a visszér és az aranyér kezelésére is alkalmazzák, hisz

  • erősíti a vénák falát és a hajszálereket
  • serkenti a kapilláris erek vérellátását
  • segíti az immunrendszer védekezőképességét
  • enyhíti a visszeres panaszokat
  • csökkenti az ödémát
  • antioxidáns, védi a szöveteket a káros anyagok ellen, ezáltal késlelteti az öregedési folyamatokat
  • segíti a kollagén szintézist, erősíti a kötőszöveteket.

Alkalmazó a visszeresség kialakulása előtti stádiumban, vagyis az olyan tünetek, mint ödéma, „nehézláb” érzés, görcsök, viszketés és hasonlók megjelenésekor elkezdeni. Ilyenkor a készítmény a mikrokeringésre hat, a kezelés célja az érpályából a szövetek közé történő folyadékkiáramlás, az ödéma és így a szövetek fokozódó károsodásának megakadályozása.
A már kialakult visszerek esetén is javallott, mivel védi a visszerek alatti hajszálereket, enyhíti a tüneteket és hat a visszerek más helyen történő kialakulása ellen.
Visszérműtét esetén szintén ajánlott fogyasztása. Műtét előtt a kis erek keringést erősíti, műtét után csökkenti a vérzést, gyorsítja az ödéma felszívódását.

A fekete áfonya tartalmú terméket több cég is forgalmaz, mi az IBSA Pharma által forgalmazott Myrtaven kapszulát javasoljuk, főleg visszeres panaszok esetében, melynek hatékonysága ezen esetekben klinikai vizsgálatokkal is igazolt!

További infó a termékről: MYRTAVEN fekete áfonya tartalmú kapszula,

az egészséges lábakért!

fekete áfonya

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kóstoltad már?