A kutatásban Dán ápolónőket vizsgáltak és megállapították, hogy a munkahelyi stressz ugyanúgy veszélyes a nőkre nézve, mint a férfiakra. A kutatás során, ami 1993-ban vette kezdetét-  közel 12116 ápolónő adatait dolgozták fel. A kutatásban résztvevők 45-64 éves egészséges nők voltak, akik rendszeresen beszámoltak arról, hogy milyen pszichikai hatás, terhelés éri őket nap mint nap a munkahelyükön.

A kísérletben résztvevők közül, akik lehangolónak, nyomasztónak találták  a munkát, 25%-al nagyobb eséllyel lettek szívbeteg, szemben azokkal a munkatársaikkal akiket nem stresszelt a munkahelyi légkör. Ami pedig megdöbbentő, hogy azok a nővérek, akik nagyon nehezen viselték a munkát, a rájuk nehezedő pszichikai nyomást – azoknál  50%-al nagyobb  lett a infarktus kialakulásának kockázata.

Az eredmények kiértékelésénél több kockázati tényezőt is figyelembe vettek, mint például a dohányzást és az életmódot, amelyek tanulmányozása során arra  a következtetésre jutottak, hogy az 51 alatti nőknél érvényesül legfőképp a a stressz hatása.

Forrás: Occupational and Environmental Medicine szakfolyóirat alapján

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük