Az emberek egyre tudatosabbak, és egyre jobban figyelnek arra, hogy mivel édesítik ételeiket, italaikat. 10-ből 6 ember ügyel arra, hogy az általa fogyasztott élelmiszer mivel van édesítve. A Szinapszis Kft. friss, édesítőszerekről szóló kutatásából az is kiderül, hogy erre leginkább a nők és az idősebbek figyelnek.

Különösen az üdítőitalok és a gyümölcslevek esetében gyakori, hogy megnézzük, mit tartalmaz a termék, és a felmérés arra is rámutat, hogy az édesítőszerek közötti választást döntő módon annak természetes jellege befolyásolja.

Az édesítőszereket két nagy csoportba soroljuk,

  • a magas energiatartalmú (például a cukor és a méz) és
  • az alacsony energiatartalmú vagy energiamentes édesítőszerek, amelyek között vannak növényi kivonatok is, ilyen például a sztívia.
A reprezentatív kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy
  • a magyar lakosság közel fele alkalmaz édesítőszert ételek, italok édesítésére,
  • az életkor emelkedésével nő az édesítőszerek népszerűsége,
  • az édesítőszerek közötti választást döntően befolyásolja az a tény, hogy a kérdéses édesítőszer természetes eredetű-e (a válaszadók 53%-a számára ez meghatározó szempont), majd a sorban a megfelelő ár-érték arány és az alacsony kalóriatartam (30-30%) következik.
Az egyik legismertebb természetes eredetű édesítőszer a sztívia, az édesítőszert használók 41%-a ismeri. Főként a nők, és az idősebbek részesítik előnyben. A kutatásban résztvevő nők 42%-a ismeri és használja, míg a férfiak és a fiatalabb korosztály esetében ez az arány jóval alacsonyabb (26-27%).
A sztívia egy Dél-Amerikából származó növény. A sztíviából kinyert összetevő a szteviol glikozid egy energiamentes, természetes eredetű édesítőszer, amely 200-szor édesebb a kristálycukornál. A megkérdezettek azon része, akik már hallottak a sztíviáról, tisztában vannak az édesítőszer természetes eredetével, valamint legtöbbjük azt is tudja, hogy alacsony a kalóriatartalma.
Azoknak a megkérdezetteknek, akik ismerik a sztíviát, közel a fele, leginkább tea, kávé és sütemények készítése során használta már. Az is kiderült a kutatásból, hogy egyre többféle ételnél alkalmazzák édesítésre.
A kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy a sztívia-alkalmazók tudatosan használják ezt az édesítőszert, hiszen a használat legfőbb okaiként a természetes eredetet jelölték meg (44%), melyet az alacsony kalóriatartalom követ (12%).
A Szinapszis Kft. által készített online kérdőíves felmérésben közel 600 magyar, 18 és 70 év közötti budapesti és vidéki lakos vett részt. Az interjúalanyok 47%-a volt férfi, 54%-a nő.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kóstoltad már?