Fogyókúrázóknak általában javasolt az alacsony szénhidrát tartalmú ételek fogyasztása, ami valójában hatásos fogyókúrás módszer, viszont hátránya, hogy hosszútávon rossz hatással van a közérzetre: fáradékony, kedvtelen lehet az ember, ha kevés szénhidrátot fogyaszt- legalábbis ezt állapították meg egy Adelaideben található South Australia Egyetem kutatói – Grant Brinkworth vezetésével. Az egy évig tartó kutatásban a résztvevők egyik felének szénhidrátban szegény és zsírban gazdag – a másik felének pedig szénhidrátban gazdag és zsírban szegény kosztot adtak, ami 1400 és 1700 közötti kalóriát tartalmazott. Mindkét csoport ugyanannyit fogyott, viszont akik szénhidrát szegény táplálékot ettek azok sokkal többet panaszkodtak rossz közérzetre – és depresszióra,  zavartságra utaló tünetekről számoltak be.

A táplálkozási szakértők, tudósok már rég feltételezték ezt a problémát, de most be is bizonyosodott, hogy nem alaptalan a feltételezés, így azt javasolják a fogyókúrázóknak, hogy kevés kalória bevitel esetén is változatosan táplálkozzanak és a fogyókúrás étrendet egészítsék ki sok gyümölccsel és zöldséggel.

Kevés szénhidrát fogyasztása rossz közérzet okozhat bejegyzéshez 2 hozzászólás

  • Erika szerint:

    Erre nagyon oda kell figyelni, ha fogyókúrázik valaki mert a szervezetnek azért szüksége van szénhidrátra amiből ha nem fogyasztunk eleget akkor csökkenhet a kitartásunk és hajlamosabbak leszünk feladni a fogyókúrát. Legalábbis én ezt tapasztaltam.

  • Zenblogger szerint:

    Azoknál a sportoknál, ahol a fogyás követelmény, különös tekintettel a testépítésre, ez a jelenség mindenki által ismert. Valóban csökkenti a stressztűrő képességet, ingerlékenyebbé tesz a nagyon alacsony szénhidrát fogyasztás. Erre valóban oda kell figyelni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.