Salátalé

Fél dl ecet, 1dl víz, só, cukor. Ezek az alapanyagok, amihez még kiegészítő anyagok is hozzájárulnak: olaj, tejföl, mustár, bors, paprika, tárkony, hagyma, fokhagyma amelyeknek használata az egyéni ízléstől függ. Arra kell ügyelni, hogy az ecet ne legyen túl sok mert az elbírja rontani könnyedén az ízét és a gyomornak sem tesz jót.

A saláták adagolása kb. 10-15dkg nyers alapanyag.

Vitaminsaláta ( vörös káposzta, sárgarépa, retek)

Egy fél fej vörös- vagy fehérkáposztát, egy sárgarépát, egy retket nagylyukú reszelőn lereszelünk, megsózzuk. Egy kis fej apróra vágott hagymát hozzákeverünk. Ráöntjük a finom étolajjal elkevert salátalevet. Salátás tálra helyezzük zöld petrezselyemmel megszórjuk.

Céklasaláta

A céklát jól megmossuk, ha szükséges, kefével megsúroljuk és vízben megfőzzük vagy sütőben megsütjük. Leszűrve hideg vízbe rakjuk, mert ettől héja jobban leválik. Majd szeletekre vágjuk és erőssebben ecetezett saláta lével meglocsoljuk Lehet ízesíteni kömény maggal, reszelt tormával. Üvegbe eltéve, több napra készíthetjük. Tálalásnál fél centis csíkokra is vághatjuk.

Zöldbabsaláta

fiatal zöldbabot megtisztítunk és egészben hagyva annyi sós vízben főzzük nagyon puhára, hogy éppen ellepje. Levében hűtjük ki és az ecetes levet is abból készítjük. Apróra vágott hagymával ízesítjük és egy kanál olajat öntünk rá. Tetejét zöldpetrezselyemmel megszórjuk.

Burgonyasaláta, hagymával

A burgonyát megfőzzük, karikákra vágjuk és egy fej vékony szeletekre vágott hagymával, soronként összerakjuk. Több sóval készített salátalével leöntjük. Tetejét karikára vágott főtt tojással díszítjük. Paprikával vagy borssal megszórjuk.

Keleti saláta

Hozzávalók: fél kg karikára vágott főtt burgonya, 1 kötés karikára vágott retek vagy egy nagyobb fej téli retek, egy fej hagyma karikákra vágva, 1 fej saláta csíkokra vágva, télen kevés reszelt nyers káposzta vagy céklasaláta vékony csíkokra vágva, 2dl olívaolaj, salátalé. Mindezeket gyengén összekeverjük, megsózzuk, a kevés vízzel készített és felforralt salátaecettel leöntjük és hozzávegyítjük az olajat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.