december 2014 hónap bejegyzései

“Egészséges, könnyű és finom” – így kínálják azokat a magyar boltokban kapható gyümölcsjoghurtokat a hazai piacon, amelyekről megdöbbentő megállapításokat tett a napokban a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Ezeknek a termékeknek egy jelentős részében állításuk szerint ló- és marhacsontból, illetve állati kötőszövetekből származó zselatint, továbbá egy élősködő tetűfaj nőstényének porítmányából kivont színezéket találtak a környezetvédők. A diétás joghurtként árult finomságok pedig a zöldek vizsgálata szerint tele vannak cukorral. Az egyik forgalmazó által felkért Tej Terméktanács későbbre ígért választ a kritikákra…

A TVE tesztjében tizenöt gyümölcsjoghurtot vagy „annak látszó élelmiszert” értékelt. A vezető piaci márkák közül tizenhárom gyümölcsjoghurt, egy gyümölcsízű joghurt („Könnyű és finom”) és egy tejtermék (Danonino) került a civil szervezet nagyítója alá. Az egyesület három bio minősítésű és négy, fogyókúrázóknak szánt terméket is bevont a vizsgálatba.

Tovább olvasom

A vitaminok közül a D-vitamin az, mely az utóbbi néhány évben a kutatások középpontjába került, nem véletlenül. A magyar orvostársadalom összefogásával nemrég új szakmai ajánlás jelent meg, mely novembertől márciusi terjedő időszakra közel 10-szeresére emelte a régen javasolt D-vitamin szükséglet mennyiségét.

Az eddigi kutatási eredmények ugyanis egyértelműen bebizonyították, hogy a a D-vitamin hiányos állapotok rengetek betegség kialakulásában szerepet játszanak, így például csontvesztés, csontritkulás, magas vérnyomás, érelmeszesedés, daganatos betegségek, reumás ízületi gyulladások, sclerosis multiplex, policisztás ovárium szindróma, gyerekkori 1-es típusú cukorbetegség, felnőttkori 2-es típusú cukorbetegség, Alzmeimer-kór és egyéb memória problémák.

Tovább olvasom

Kóstoltad már?