A XIX. század végén a Pasteur Intézetben dolgozó Ilja Iljics Mecsnyikov orosz tudós azt kutatta, hogy a bolgár hegyi pásztorok miért olyan hosszú életűek. Mecsnyikov felfedezte, hogy a tejsavbacilusok elpusztítják a bélben levő mérgező anyagokat és így tudományosan bizonyította a joghurt jótékony hatásait. Kitenyésztette a joghurtból a tej alvadását előidéző baktériumfajt és elkeresztelte bolgár tejbacilusnak, azaz Lactobacilus Bulgaricusnak. Ezért a felfedezésért orvosi Nobel-díjat kapott 1908-ban, s az ekkor megjelent tudományos munkája a joghurt potenciális előnyeiről szólt.
Különösen az üdítőitalok és a gyümölcslevek esetében gyakori, hogy megnézzük, mit tartalmaz a termék, és a felmérés arra is rámutat, hogy az édesítőszerek közötti választást döntő módon annak természetes jellege befolyásolja.
A tudós: “Amikor a test elegendő enzimet kap, akkor a saját enzimtartalékait nem meríti ki, azok a metabolikus harmónia fontos fenntartását tudják szolgálni.” Dr. Edward Howell.
A filozófus: El fogsz csodálkozni, hogy ha áttérsz a nyers életmódra, mennyire megváltozik a gondolkodásod, a gondolataid. A lelked szárnyalásba kezd, és az elméd hihetetlen eredményekre lesz képes.
A spiritualista: Az élő ételek magasabb rezgése azonos a tested rezgésszámával. Ha főtt ételeket fogyasztasz, a tested lelassul, megbetegszik. Csak élő ételekkel tud eljutni a lelked és az elméd egy magasabb működési szintre.
Maran Vegan néven egy húsmentes táplálkozás híveit kiszolgáló szupermarket nyílik Bécsben. Ez lesz az első olyan üzlet Ausztriában, amelyet teljes egészében a vegetáriánusok igényeire szabtak – mondta el Stefan Maran alapító és többségi tulajdonos a nyitás előtti napon, szerdán megtartott bécsi sajtótájékoztatón.
Immunerősítés 10 parancsolata!
- Vízterápia: megfelelő mennyiségű (min. 2 liter) és minőségű tiszta víz fogyasztása a legfontosabb, ui. az immunrendszer hatékonyságát befolyásolja a szervezet folyadék ellátottsága. Az immunrendszer legalapvetőbb támogatója a víz!
- Optimális pH elérése: az immunrendszer hatékonyságát befolyásolja a vér kémhatása. A szervezet optimális pH-viszonya, a vér vegyhatása enyhén lúgos, és a szervezet ebben a kémiai környezetben képes a leghatékonyabban funkcionálni, ezért fontos a lúgosítás.Lúgos víz rendszeres fogyasztásával a vízterápiát és a lúgosítást is megvalósítjuk.
- Antioxidánsok megfelelő bevitele: az immunrendszer hatékonyságát csökkenti a mesterséges anyagok, adalékanyagok használata, melyek a szervezet számára idegen kémiai anyagok, allergizáló tényezők is egyben. Ezért a szabadgyökök lekötése nagyon fontos tényező, ebben segítenek az antioxidánsok.
- Alvás fontossága: a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás tudatos biztosítása nagyon fontos és a szervezet – idegrendszer, lélek, immunrendszer megfelelő regenerálódásához elengedhetetlen.
- Napi rendszeres mozgás: napi minimum fél óra intenzív mozgás erősíti immunrendszerünk működését.
- Stresszhelyzetek kerülése: a folyamatos stressz gyengíti szervezetünk működését. A munkahelyi és magánéleti stressz teljesen tönkre teheti immunrendszerünk működését, ezért nagyon fontos, főleg már kialakult betegségek esetében, a stressz faktorok kiiktatása életünkből.
- Dohányzás elhagyása, mely által a például a daganatos betegségek, tüdőbetegségek előfordulása is drasztikusan csökkenni fog.
- Alkohol fogyasztás kerülése, hisz az alkohol blokkolja az immunrendszerünk működését.
- Természetes alapanyagú termékek használata (mint pl. gyógynövények, gyógygombák), amikor csak lehetséges a szintetikus gyógyszerek helyett.
- Kiegyensúlyozott táplálkozás: az immunrendszer hatékonyságát növeli és egyensúlyban tarja a kiegyensúlyozott táplálkozás, mely biztosítja az alapvető vitamin, ásványi anyag, fehérje, szénhidrát, zsír szükségletet. Az egészséges táplálkozás fontos alapszabályai a következők:
- Kerüljük az édes ételeket, édesítésre használjunk természetes anyagokat, mint pl. steviát,
- Kerüljük az egészségtelen zsírokat tartalmazó ételek fogyasztását, helyette olívát használjunk,
- Túlsúly esetén nagyon fontos a testsúly csökkentése,
- A- és C-vitaminban gazdag ételek rendszeres fogyasztása javasolt,
- Íme a 10 legjobb immunerősítő táplálékunk: fokhagyma, zöldpaprika, grapefruit, gyömbér, fekete bodza, gomba, csipkebogyó, búzacsíra, spenót.
- Igyunk házilag készített immunrendszer erősítő teát!
A nagyon egészséges kínai csípős-savanyú leves receptjét osztjuk meg most Önökkel, mely tele van szuperebbnél szuperebb tápanyagokkal. A shiitake gomba, a champion gomba mellett tehetünk még bele “egzotikus” zöldségeket, mint például bambuszrügyet, fafülgombát, vízi gesztenyét is, ízlés szerint.
A shiitake gomba több féle kedvező hatással is rendelkezik, így a daganatos betegeknek, magas koleszterin szinttel rendelkezőknek és a vírus fertőzötteknek is érdemes napi szinten beiktatni étkezésükbe ezt a kellemes ízű gombát.