április 2014 hónap bejegyzései

Keveset tudunk a Föld élővilágáról és kevesen tudjuk, hogy az egyik leggyakoribb élőlények a bolygón a krill rákok.

Tömegüket 100-500 millió tonnára becsülik a Déli-óceánban, ez nagyjából a Földön élő összes ember tömegének felel meg. Ezek a kis rákocskák hatalmas rajokban élnek, és mivel kizárólag fitoplanktonokkal táplálkoznak, így ellentétben a legtöbb halfajtával, nagyon tiszták.

krill rákok azért kerültek napjainkban a figyelem előterébe, mert értékes tápanyag koncentrálódik bennünk, ami nemcsak természetes forrása az omega-3 zsírsavaknak, de olyan formában tartalmazza azokat, aminek révén különösen gyorsan fel tud szívódni az emberi testben.

Tovább olvasom

Mire is jó az a napi egy alma?

A vércukor szint…Az almával kapcsolatban ez a kutatási terület viszonylag új  de az élelmiszer tudósok egyetértenek abban ,hogy az almában levő polifenolok  különböző módokon befolyásolni tudják a szénhidrátok emésztését és felszívódását. Ezen tevékenységük eredményeképpen javul a vércukorszint szabályozása.

Tovább olvasom

Már Szent Hildegard is a XII. században a fekete ribizlit nevezi a „fának azon részének, amely segít a köszvényben szenvedőknek”. Egyéb: maga a levél és a lymfa nem rendelkezik magas értékkel, de más fűszerek és gyógynövények kombinációjával fokozódik a hatása. Katalizátorként is lehet továbbá használni.

A fiatal hajtások állítólag gyógyító hatásúak az erekre – „a fekete ribizke alkalmazása után újra felpezsdülnek, s velük az egész szervezet is”, ezt bizonyítja a gemmoterápia – s ezen kívül a fekete ribizkét tonikumként is használjuk, amely a mellékvese működését serkenti az egész szervezet vitalitásának hiánya esetén. A rügyek az artrózis (porckopás) ellen hatnak, gyulladásgátló hatással bírnak és elvezetik a húgysavat a szervezetből.

Tovább olvasom

A Magyar Elhízástudományi Társaság megalakulását követően a kilencvenes évek elejétől kezdődően rendezi magyarországi kongresszusait. Halmy László halálának első évfordulóján Budapesten tartja XXII. éves kongresszusát a “Legyen újra halevő nap a péntek” címmel.

A szimpózium elsődleges célja az elhízás jelenlegi terápiás lehetőségeinek áttekintése és összehasonlítása. Emellett az előadók kitekintést adnak a jövőbeli terápiás lehetőségekre, a nemzetközi klinikai és gyógyszerfejlesztési trendek áttekintésével és értékelésével – olvasható a társaság MTI-hez eljuttatott közleményében. A dokumentum felidézi Halmy László tudományos programját, amelyben a szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a Földön kétmilliárd elhízott és túlsúlyos ember él.

Tovább olvasom

Kóstoltad már?