A sütőtök ballasztanyagokban gazdag, kalóriában szegény zöldségféle, szénhidráttartalma, karotin- és C- vitamin tartalma is felülmúlja a többi tökfajtát. Narancsszínű húsa a karotinoidnak köszönheti intenzív tónusát. A karotinoidok sorába tartozik a béta-karotin, amely a szervezetben, zsír jelenlétében A-vitaminná alakul.
Az antioxidáns tök
A sütőtök gazdag A, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. Ásványi anyagok bő forrása is, például magas a kálium-, foszfor-, vas-, réz- és mangántartalma. Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatású, biztosítja az emberi szervezet sav-bázis egyensúlyát, szabályozza a vízháztartást.
Egy 445 fős Borsod-Abaúj-Zemplén megyei helység, Hernádszentandrás nyerte egy francia innovációs intézet idei díját a helyben élők életminőségét javító önkormányzati biogazdálkodási projektjével, ezáltal BIOFALU lehet egy közösség egy borsodi kis faluban, HERNÁDSZENTANDRÁSON.
Az elsődleges cél az volt, hogy olyan programot indítsunk, amely lehetővé teszi a már meglévő csekély jövedelmek kiegészítését és az önellátást is. A programban résztvevők ugyanis közösen termelnek zöldséget, emellett megtanulhatják a kertgazdálkodás és az egészséges étkezés alapjait is.
A biokert-gazdálkodásra bárki jelentkezhetett, aki vállalta, hogy:
- hétvégenként részt vesz a képzéseken,
- rendszeresen műveli saját kertjét,
- tevékenykedik a hernádszentandrási közösségi MINTAKERTBEN.