Már Szent Hildegard is a XII. században a fekete ribizlit nevezi a „fának azon részének, amely segít a köszvényben szenvedőknek”. Egyéb: maga a levél és a lymfa nem rendelkezik magas értékkel, de más fűszerek és gyógynövények kombinációjával fokozódik a hatása. Katalizátorként is lehet továbbá használni.

A fiatal hajtások állítólag gyógyító hatásúak az erekre – „a fekete ribizke alkalmazása után újra felpezsdülnek, s velük az egész szervezet is”, ezt bizonyítja a gemmoterápia – s ezen kívül a fekete ribizkét tonikumként is használjuk, amely a mellékvese működését serkenti az egész szervezet vitalitásának hiánya esetén. A rügyek az artrózis (porckopás) ellen hatnak, gyulladásgátló hatással bírnak és elvezetik a húgysavat a szervezetből.

18. században megjelent Franciaországban néhány mű a fekete ribizliről – főként csak másolatok, amik leírják a lényeges tulajdonságait:

  • A fekete ribizlit hatékony ellenméregként alkalmazták különböző rovarcsípések ellen, lázcsillapítónként, a pestis ellenszerként, féregtelenítőként gyerekeknél és felnőtteknél, továbbá élénkítő szerként. Ugyanakkor hat a letargia és melankólia ellen is, s bármilyen testrészt újra mozgékonnyá tud tenni (köszvény). Erősítő növény (gyomor – étvágyserkentő), amely gyógyítja a sápadtságot, javítja az arctáji ödémát, vízhajtó hatású, lép- és májerősítő.
  • Tisztítja a húgyutakat – eltávolítja a homokot és szétoszlatja a kialakult húgyúti köveket. Neutralizálja az epét és azzal gyógyítja a kólikát.
  • Erősíti a szívet, örömérzetet támaszt, és ezzel eltávolítja a melankolikus és rosszindulatú energiát.
  • Kezeli a paranitiumot (az ujjperc szövetek heveny gyulladását) és a fejfájást.
  • Bárányhimlő, kanyaró és a több olyan betegségben is segít, amelyben méreg játszik főszerepet. Oldja a köszvénnyel járó problémákat és csodálatosan tisztítja a vért.
  • Javít bármilyen rossz eredetű lelki állapotot.
  • Jó hatással van a szívre és agyra. Ha orron keresztül alkalmazzuk, akkor tisztítja az agyat, örömöt hoz és erősít, s mindamellett nátha ellen is véd.

FEKETE RIBIZLI RÜGY:

fekete ribizli rügy

  • Adaptogén– hatással van a mellékvesére, hipofízisre
  • Idegrendszer – javítja a termoregulációt és a hideg elleni ellenállóképességet, serkenti a vitalitást, élénkíti a szervezetet, antihisztaminikum, oldja a migrént
  • Vese – tonizálja a mellékvesét (növeli a kortizol tartalmát a vérben), ami a fáradtsággal van kapcsolatban, vízhajtó hatású, s kapcsolatban van az ödémákkal (Quincke ödéma), prosztata, köszvény.
  • Bőrbetegségek – belsőleg nyugtatja meg a rovarcsípések helyén a bőrt (borogatás által), akné, csalánkiütés, pikkelysömör, száraz vagy fertőző ekcémák
  • Vérkeringés – gyulladásgátló (védi az ereket), enyhén csökkenti a vérnyomást (mivel hatással van a vesére, a kínai pentagram szerint egyúttal hatással van a szívre is), szűkíti a hajszálereket, hematogen (irányítja a vérkoagulációt és ezzel befolyásolja a vérszegénységet). Mivel gyulladásgátló, ezért segít a mononukleózisnél és antibiotikumos kezelés után. Serkenti a katabolikus folyamatokat (amikor a tápanyagokból energia keletkezik)
  • Légzőszervek – hatékony bármilyen akut allergikus reakciónál – elsősorban gyógyszer allergiáknál, használható az influenza ellen, bronchitisznél, tüdőtágulásnál.
  • ORL – melléküreg-gyulladásnál, allergiás náthánál.
  • Ízületek – kiváló a reuma kezelésénél, helyettesítheti a vegyi kortizont, megelőzi az artrózist és az osteoporózist, növeli az ízületek rugalmasságát, továbbá segíti a csontok összeforrását
  • Vegyszerekkel szembeni védelem – kemoterápia (cytostatikus szerek) alkalmazása esetén hatásos ellenméreg, ezért a kemoterápia előtt és után is javasolt, főleg az óriás mamutfenyő kivonat kombinációjával.

Az információ forrása: Phillipe Andrianne, „Médecine des bourgeons

Szerző: Márkus Martina

Forrás: http://www.rugyterapia.eu/fekete-ribizli-rugyek/

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kóstoltad már?