A GfK Hungária Piackutató Intézet és a Szinapszis Kft. felmérése szerint az elmúlt fél évben jelentősen romlott a lakosság magyar egészségügybe vetett bizalma. A GfK szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt is kiemelte: az egészségügyi bizalomindex csaknem tíz éve zajló felmérésében az egészségügy egyéves és ötéves jövőjével kapcsolatos várakozások eddigi mélypontjukra zuhantak.

Kifejtették: az elmúlt hónapok egészségügyi átszervezéseit a lakosság meglehetősen borúlátóan veszi tudomásul. Minden egyes vizsgált jellemző azt mutatja, hogy a lakosság úgy látja: az egészségügy színvonala romlott, és romlani fog az elkövetkező öt évben. A megkérdezettek kétharmada az elkövetkező tizenkét hónapban a gyógyszertámogatás általános szintjének további csökkenésére számít, és alig egynegyedük bízik abban, hogy új gyógyszercsoport kerül a támogatotti körbe.

A megkérdezettek kétharmada határozottan úgy gondolja, hogy érdemes figyelmet fordítania egészségére és abba befektetnie. Ők hajlandók is lennének fizetni, illetve többet fizetni a jelenleginél magasabb színvonalú ellátásért: arányuk a lakosságon belül most érte el az eddig valaha mért legmagasabb szintet – emelték ki.
A GfK felmérése szerint a szakorvosok saját jövedelmük egy éven belüli változására “inkább pozitívan” gondolnak, de az egész egészségügy helyzetét tekintve borúlátóbbak.

A szakorvosok úgy vélik, az egészségügy háttérbe szorul a nagypolitika rangsorában, így az öt éven belüli várakozásaik náluk is a mélyponton vannak.

A háziorvosok a többletjuttatások nyomán újra bizakodóbbak anyagi helyzetüket tekintve, mind rövid-, mind pedig hosszabb távon. Az egészségügy átszervezései nem befolyásolták jelentős mértékben az orvosok egészségügybe vetett bizalmát, inkább stabilizálódtak a bizalmi értékek – olvasható a GfK közleményében.
A GfK Hungária és a Szinapszis Kft. legfrissebb kutatása októberben készült el 750 ember, köztük 250 orvos megkérdezésével.
Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kóstoltad már?