Az All You Can Move – mint minden évben – idén is megbízta a Humánpolitika.com-ot, hogy készítsen egy minden aspektust megvizsgáló, reprezentatív felmérést a magyarok sportolási szokásairól az Eurobarométer kérdéssora alapján, amellyel az korábban az uniós polgárokat szondázta.

Ebben a részben azt tekintjük át, mekkora a magyarok aktivitása, ha a sportról van szó, milyen gyakran és mekkora időtartamban építik be ezt az időtöltést az életükbe.

A változatos összetételű, közel 4000 fős minta 92%-a válaszolta azt, hogy életének igenis része a sport, persze eltérő mértékben:

  • 14% naponta, de legalább ötször egy héten,
  • 41% heti 3-4 alkalommal,
  • 30% heti 1-2 alkalommal,
  • 7% kéthetente vagy ritkábban jár,
  • 8% pedig egyáltalán nem végez semmiféle mozgást.

Európai átlagban ez egy remek eredmény, hiszen az Eurobarométer kérdésére 59% (!) válaszolta, hogy soha semmit nem szokott csinálni. Érdekes földrajzi törvényszerűség figyelhető meg itt, miszerint az északi országok népei sokkal sportosabbak a déli (mediterrán és balkáni) népeknél. A magyarok európai viszonylatban is jól végeztek, amit csak megerősít a következő adat, miszerint a megkérdezettek 64%-a sportol többet, mint 5 évvel ez előtt, s csak 36%-uknál esett vissza a gyakoriság. A sportoló férfiak és nők száma között nem nagy az eltérés (45% vs. 37%), azonban megfigyelhető, hogy a férfiak inkább terv szerint látogatják a sportlétesítményeket, míg ezzel szemben a nők a – plusz leterheltségüknek köszönhetően – ahogy idősödnek, egyre kevésbé engedhetik meg maguknak a rendszeres sportolást.

A mozgáshoz való hozzáállásban nagy szerep jut az iskolázottságnak és (bár nem gondolnánk talán elsőre) a társadalmi-szakmai kategóriáknak is! A magasan képzettek közül csak 27% állította, hogy sosem sportol, azoknál viszont, akik 15 évesen vagy annál fiatalabban hagyták ott az iskolarendszert, ez a szám 68%. A menedzserek 59%-a, az egyéb szellemi munkát végzők 44%-a és az egyéni vállalkozók 45%-a válaszolta, hogy hetente legalább 1 nap edz valamit, ezzel szemben a háztartásbeliek csak 28%-a, a munkanélkülieknek pedig 37%-a mondta ugyanezt.

Drasztikusan sok továbbá azoknak az aránya (53%), akik a sportadagjuk mellett bevallottan elvétve végeznek csak egyéb fizikai aktivitást. Jó hír azonban, hogy ha a magyarok sportolásra adják a fejüket, akkor azt komolyan veszik, a megkérdezettek több mint fele (52%) ilyenkor 61-90 percet tölt mozgással, további 12% még többet (91-120 perc). De sétában is nagyon jók vagyunk, erre az egyszerű, ámde kardio szempontból igen is fontos mozgásformára a válaszadók 56%-a heti minimum ötször fordít időt! Sajnos azonban ülésben is „jók” vagyunk, 69% ül legalább napi 8 órát, ami nyilván az irodai létnek köszönhető.

Általánosságban elmondható, hogy a magyarok igyekeznek minél több időt fordítani a testmozgásra, lehetőségeikhez mérten. Nagy többségüket érdekli ez az időtöltés, szívesen áldoznak rá a szabadidejükből, amihez így nagy segítség lehet egy All You Can Move-SportPass is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kóstoltad már?