Napok óta azon gondolkodom, hogy vajon milyen tényezők lehetnek az ember életében, melyek hatására képesek vagyunk gyökeresen megváltoztatni eddigi életünket? Sokszor van olyan, hogy év elején fogadalmakat teszünk, hogy most új életet kezdünk, nem eszünk annyi nasit, többet mozgunk, egészégesebben élünk, de ezeket a fogadalmakat a legtöbbször néhány nap vagy hét után pont olyan gyorsan elfelejtjük, mint ahogy eszünkbe jutott. De mi is kell ahhoz, hogy a fogadalmaink megvalósíthatók legyenek?

Az egyik kedves betegem, miután elmesélte év eleji döntését, hogy új és egészségesebb életet kezd, megkérdeztem tőle minek hatása is történt mindez. Frappáns válasza azóta is itt cseng a fülemben: “Kérem, a motiváció az motiváció kedves Doktornő..

Igaza lehet, hisz kellő motiváció hatására sok mindenre képesek lehetünk, még olyan dolgokra is, melyre egyébként esélyünk sem lenne. Ehhez egyetlen dolog kell, hogy mi magunk döntsük el, hogy változni szeretnénk! De mi motiválhat kellő képen bennünket?? Ez egy nagyon nehéz kérdés, hisz nem lehet különböző embereket azonos módon motiválni, ahányan vagyunk annyi féle lehet ez. De a motivációnak nagyon erősnek kell lennie, hogy hatására a tettek mezejére tudjunk lépni. Miért tudunk bizonyos cselekvésekre, hatalmas energiákat mozgósítani, míg másokra viszont nem?? A motivációs tényezők jöhetnek belülről is, de külső ráhatások is sokszor megjelennek. De nézzük sorban melyek is lehetnek ezek?

Külső motivációs tényező lehet, ha valamilyen külső tényező játszik szerepet a döntésünk meghozatalában. Ilyen lehet például a túlsúllyal együtt járó ízületi fájdalmak megszűnése utáni vágy,  vagy hogy beleférjünk a régi ruhánkba, vagy akár párunk megtartása is sokszor fontos cél lehet. De a külső motivációs tényezők nagyon sok félék és extrémek is lehetnek.

Belső motivációt jelenthet a cselekvésben rejlő élvezet. Ilyen is van, és ez a motiváció sokszor még a megfelelő cél kitűzésénél is hatékonyabb motivációs tényező tud lenni életünkben. Ez esetben olyan utat kell az illetőnek végig járnia, mely sok élvezetet jelenthet. Hogy mire is gondolok? Például valaki eldönti, hogy lead 10 kg-t úgy, hogy minden nap lejár a konditerembe, ahol egy szép hölgy segít a súlyok emelgetésében…ugye milyen élvezetes belső motiváció ez??

Nekem a motiváció szó hallatára mindig a villámcsapás jut az eszembe,  hisz a motiváció is egyik pillanatról a másikra fogan meg a fejünkben és ha kellőképen erősre sikeredett, megváltoztathatja életünket. De igazából mi magunk vagyunk a legfontosabb motiváció, hisz a mi döntésünk kell ahhoz, hogy az áhított CÉL valóság legyen! De célnak lenni kell, mert enélkül nem tudjuk merre is tartunk, hová is megy az a hajó…

Van néhány számomra nagyon kedves idézet, melyet érdemes gyakran olvasgatni, mert az ezekben rejlő tartalom is adhat egy kis plusz löketet céljaink eléréséhez:

  •  “Az emberek gyakran mondják, hogy a motiváció nem tart sokáig. Nos a fürdés sem… Ezért kell naponta megmártózni benne!” Zig Ziglar
  • “A sikerem titka abban rejlik, hogy soha nem adtam fel semmit, és nem kerestem a kifogásokat.”  Florence Nightingale
  • “A legnehezebb dolog mindig a döntés, a többi már csak kitartás dolga.”  Emelia Earhart
  • “A győzelem nem minden, de azért igenis fontos győzni!”  Vince Lombardi
  • “Még egy isten sem változtathatja vereséggé annak az embernek győzelmét, aki önmagát győzte le.” Buddha
  • “Utak nyílnak meg azok előtt, akik tudják, hova mennek, s elhatározták, hogy el is jutnak oda.” Leonard Roy Frank

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kóstoltad már?