A XIX. század végén a Pasteur Intézetben dolgozó Ilja Iljics Mecsnyikov orosz tudós azt kutatta, hogy a bolgár hegyi pásztorok miért olyan hosszú életűek. Mecsnyikov felfedezte, hogy a tejsavbacilusok elpusztítják a bélben levő mérgező anyagokat és így tudományosan bizonyította a joghurt jótékony hatásait. Kitenyésztette a joghurtból a tej alvadását előidéző baktériumfajt és elkeresztelte bolgár tejbacilusnak, azaz Lactobacilus Bulgaricusnak. Ezért a felfedezésért orvosi Nobel-díjat kapott 1908-ban, s az ekkor megjelent tudományos munkája a joghurt potenciális előnyeiről szólt.
A 1940-es években Carasso vezette be a joghurtot az Egyesült Államokban, valamint megismertette a fogyasztókkal a gyümölcsös ízesítésű joghurtokat is a következő évtizedben.
Nézzük mi is van a joghurtban?
Kalcium
Testünk legfontosabb ásványi anyaga a kalcium. Elengedhetetlen a csontok fejlődéséhez (a növekedés során), valamint a fenntartható, egészséges csontok támogatásához, stabilitásához egy életen át. De a kalcium valójában ennél is többet tesz: hozzájárul az emésztő enzimek és az izmok normális működéséhez is.
Fehérje
Az emberi test 60%-a víz, 18%-a fehérje, 6%-a ásványi anyag és mintegy 16%-a zsír. A fehérje a 2. legfontosabb tápanyag a szervezetünkben, kb. 10-12 kg-fehérje található egy felnőtt szervezetben. A fehérje hozzájárul az izomtömeg növekedéséhez és fenntartásához, továbbá a normál csontozat megtartásához. A fehérjék nem tárolhatók a szervezetben, így a bevitelt nekünk kell biztosítani a mindennapi étrendünkben.
Reggeli finomság friss gyümölccsel, hogy jól induljon a reggel!
Hozzávalók:
- ½ banán, apró kockákra vágva (kb. 1/3 csésze)
- ½ alma, apró kockákra vágva (kb. 1/3 csésze)
- 1 tk fahéj
- 1 ek méz
- ¾ csésze natúr alacsony zsírtartalmú joghurt
- ½ csésze müzli
- 1 narancs, hámozott (kb. 8-10 cikkre vágva)
Elkészítése:
Egy tálban összekeverjük a banánt, almát, fahéjat és a mézet, majd magas pohárban elkezdjük rétegezni a hozzávalókat. Alulra ¼ csésze joghurt kerül, rá a banán és az alma egyharmada (kb. 2 evőkanál), ezután 2 evőkanál müzli, 2-3 narancs cikk. Ismételjük meg a rétegeket kétszer. A tetejére müzli és narancs kerül.
Jó étvágyat kívánunk!
Vélemény, hozzászólás?