A nagyon egészséges kínai csípős-savanyú leves receptjét osztjuk meg most Önökkel, mely tele van szuperebbnél szuperebb tápanyagokkal. A shiitake gomba, a champion gomba mellett tehetünk még bele “egzotikus” zöldségeket, mint például bambuszrügyet, fafülgombát, vízi gesztenyét is, ízlés szerint.
A shiitake gomba több féle kedvező hatással is rendelkezik, így a daganatos betegeknek, magas koleszterin szinttel rendelkezőknek és a vírus fertőzötteknek is érdemes napi szinten beiktatni étkezésükbe ezt a kellemes ízű gombát.
De nézzük hogyan is készül a híres kínai csípős-savanyú leves?
A kínai csípős-savanyú leves hozzávalói:
- 100 g szárított shiitake gomba
- 250 g champion gomba
- 1 sárgarépa
- 150 g savanyú káposzta
- 100 g vékony üvegtészta
- 2 szál újhagyma
- 1 egész csirkemellfilé
- 3 tojás
- 1 doboz szójababcsíra
- 3 db csirkehúsleves kocka
- 1 dl szójaszósz
- 1 dl balzsamecet
A kínai csipős-savanyú leves elkészítése:
- Kb. 3 l hideg vízben feltesszük főni a csíkokra vágott csirkemellet a leveskockákkal.
- Forró vízbe beáztatjuk a szárított shiitake gombát. A sárgarépát nagy-lyukú reszelőn lereszeljük. A savanyú káposztát kb. 2 cm hosszú szálakra vágjuk. A champion gombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk.
- Ha felforrt a leves, hozzáadjuk a fenti hozzávalókat és a szójababcsírát.
- Külön lábasban vizet forralunk, ebben 1-2 percig főzzük az üvegtésztát, hogy éppenhogy megpuhuljon, ezután leszűrjük. Vágódeszkán ezt is 2-3 cm-es darabokra vágjuk, azért hogy kanállal kényelmesen lehessen majd enni. Hozzáadjuk a leveshez.
- Kb. 10 perc forralás után kezdhetjük ízesíteni a levest szójaszósszal, erős pistával és balzsamecettel. (A savanyúság és csípősség mindenki saját ízlésére van bízva. De az asztalnál is lehet még utóízesíteni egyénileg.)
- Felverjük a tojásokat, és a forrásban lévő levesbe lassan belecsurgatjuk egy villán keresztül. Alaposan megkavargatjuk.
- Egy bögrében pici hideg vízzel összekeverjük a keményítőt, és a levesbe keverjük.
- A felaprított újhagymát a leves tetejére szórjuk.
Jó étvágyat kívánunk!
Vélemény, hozzászólás?