Miért is egészséges a joghurt? Először is minden joghurt kitűnő protein-, kalcium- és B2-vitamin-forrás. Emellett sok vitamint és többfajta ásványi sót is rejt, ugyanakkor viszonylag kevés kalóriát tartalmaz, emiatt pozitív hatással lehet egész szervezetünk működésére. Ahhoz, hogy meg tudjuk válaszolni kérdéseinket, ismerkedjünk meg először a joghurtok két nagy csoportjával.

Milyen típusú joghurt készítmények kaphatók?

  • Hőkezelt joghurtok (tehát élő joghurt kultúrát már nem tartalmazó): a hőkezeléssel készült joghurtok hűtés nélkül hosszabb ideig eltarthatók és ezáltal a boltban eladhatók, de tudnunk kell, hogy ez a hőkezelés egy csomó jótékony hatás elvesztésével jár, melyekről a későbbiekben még szót ejtünk. Honnan tudjuk, hogy hőkezet egy joghurt? A hőkezelt  joghurtokon az UHT szó látható!
  • Élő joghurtkultúrát tartalmazó joghurtok: a joghurtban élő tejsavbaktériumok a termék minőségének egyfajta garanciái is egyben, hiszen ezek az élő baktériumok káros hatású alkotórész jelenlétében nem tudnának megmaradni. Az élő joghurtkultúra többek között segít visszaállítani és fenntartani a belek egészséges flóráját, amely igen fontos szerepet játszik az emésztésünkben.

Az élő joghurtkultúrát tartalmazó joghurtokkal csak nagyon ritkán találkozhatunk az üzletekben, ugyanis ez a joghurt csak nagyon rövid ideig, összesen 5-7 napig tartható el, akkor is csak hűtőben. Ha jól átgondoljuk rájöhetünk, hogy ez egy nagyüzemi joghurt esetében valóban igen rövid időszak, hisz a joghurt elkészítését követően alig marad idő a joghurt értékesítésére. Éppen ezért élő joghurtkultúrával otthonunkban érdemes joghurtot készíteni.

Miért épp az élő joghurtkultúrát tartalmazó joghurtok fogyasztását javasoljuk?

Joghurt_Az élő joghurtkultúrát tartalmazó joghurtok további egészségügyi előnyöket jelenthetnek számunkra. Az utóbbi években az élő joghurtkultúrákkal (probiotikumokkal) kapcsolatosan igen sok tudományos vizsgálatot publikáltak (a PubMed alapján szám szerint 12.307 publikáció, azon belül 1.100 placebo kontrollált vizsgálati eredmény jelent meg) s ezen kutatások alapján a joghurt fogyasztás az alábbi jótékony hatásokkal járhat:

  • csökkentheti egyes betegségek (például a vastagbéldaganat) kialakulásának kockázatát,
  • megszabadíthatja a szervezetet a mérgező anyagoktól,
  • egyensúlyban tartja a bélflórát,
  • erősíti az immunrendszerünket,
  • csökkenti a vér koleszterinszintjét,
  • a tejcukor érzékenyek )laktóz intoleranciában szenvedők) is fogyaszthatják  a joghurtot. Az élő kultúra enzimei ugyanis mintegy „előemésztik” a laktózt a szervezet számára. Így a rendszeres joghurtfogyasztás csökkenti a laktóz-intolerancia mértékét.
  • felgyorsítja a zsíranyagcserét, és megszabadítja a testet a zsírpárnáktól, ezért a joghurt fogyókúrákban is rendszeresen szerepel.

Melyik joghurtot éri meg fogyasztani?

Csak az igazi, aktív és élő kultúrát tartalmazó tejtermékek fogyasztása járhat az előbb felsorolt jótékony hatásokkal, mert a hőkezelt joghurtokban nincs jelen az aktív, élő joghurt kultúra.

Tejtermékek vagy étrend-kiegészítők?

Tudományosan igazolt, hogy a Lactobacillus acidophilus, a Lactobacillus bulgaricusLactobacillus paracasei, illetve egyes Bifidobacterium– és egyes Streptococcus-törzsek probiotikus hatásúak. Ezek táplálékaink közül elsősorban a joghurtokban találhatók. A joghurtok közül is olyat érdemes fogyasztani, amelyikben minél több féle baktériumtörzs kap helyet. A boltokban kapható közel félszáz joghurt közül csak minimális (de lehet, hogy egyik sem) teljesíti ezt az elvárást, de pontos csíraszám és összetétel azonban csak kevés terméken található.

Ha valaki egészségesen táplálkozik, rendszeresen fogyaszt probiotikus, élőflórás joghurtot, akkor jó eséllyel például egy antibiotikum kúra alatt sem kell a bélflóra károsodásától tartania, így felesleges lesz extra bevitelű probiotikumot használnia. A fogamzásgátlókat, vagy gyulladáscsökkentő gyógyszereket hosszabb távon szedőknek is érdemesebb a megfelelően kiválasztott tápláló joghurt rendszeres fogyasztása.

bio joghurt 3

Miért a Pro-Pre házi joghurt az igazi?

    • Probiotikumot és prebiotikumot is tartalmaz.
    • Prebiotikumként Floracia™ (42,6%),
    • Probiotikumként 6 féle probiotikus baktériumtörzs kapott helyet benne: Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Streptococcus salivarius subsp. thermophilus, Lactobacillus acidophilus LA-5®, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus rhamnosus GG, Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12®.
    • Stabilizáló szer és hősokk nélkül, lassú érleléssel készül egy speciálisan kifejlesztett érlelőben.
    • A házilag elkészített joghurt hűtőszekrényben 15-20 napig eltartható, mivel savanyított tejtermék.
    • Mert mindig friss, egészséges joghurtot tudunk fogyasztani.
    • És ráadásul isteni FINOM! 

Szeretne további információkat olvasni a Pro-Pre házi joghurtról? Ide kattintva olvashatja.

Forrás: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kóstoltad már?