Kevesen tudják, ám a túl kevés alvás is hozzájárulhat ahhoz, hogy valaki elhízik, és vice versa: ha valaki eleget alszik mind mennyiségben, mind minőségben, akkor az segíthet a felesleges kilók leküzdésében! Az alvás azonban nem csak a túlsúlyosaknak fontos!

Az alváshiány és az elhízás kapcsolata

A legtöbb ember érezte már úgy, hogy többet mutat a mérleg annál a súlynál, amennyit ő szívesen látna, és ilyenkor fogyókúrára kényszerítjük magunkat. Ma már számtalan formáját ismerjük a fogyókúrának, mindenkinek más és más módszerek jelentenek sikert a kilók leküzdésében. (Számos fogyókúráról szóló könyv is született már a témában). Bármi is legyen azonban a fogyókúrázás módszere, a legfontosabb a szilárd elhatározás és a makacs kitartás, enélkül aligha érhetünk el sikereket.

A legújabb kutatások azt is kimutatták, hogy az alvás mennyisége és minősége is hatással van a kilóinkra, ugyanis a túl kevés alvás és az elhízás között kapcsolatot fedeztek fel a kutatók. A kutatásban először egereken vizsgálódtak, majd később embereken is végeztek vizsgálatokat. Az alváshiány egyenes következményeként bebizonyították, hogy az negatívan hat a bélrendszerünkben található mikroorganizmusokra, ezzel együtt az emésztés megfelelő működésére. Ha pedig emésztésünk nem működik helyesen, az egyenesen hat az elhízásra, és ezzel együtt összefüggésben lehet a szív- és keringési rendellenességek kialakulásával, a cukorbetegséggel, a rákos elváltozásokkal.

A kutatók a vizsgálataik során azt is bebizonyították, hogy az alváshiány következtében kialakuló helytelen emésztési folyamatok negatív irányban befolyásolják a hormonháztartás működést is, ami még tovább generálja az elhízás folyamatát. Vagyis, ha túl keveset alszunk (napi 7,5 óránál kevesebbet), akkor az aktiválja azokat a hormonokat, amelyek étvágyunk növekedéséért felelősek.

Természetesen egy-két kevés alvással töltött éjszaka még nem vezet elhízáshoz, csupán a rendszeres alváshiány. Mégis fontos, hogy ha tehetjük, feküdjünk le rendszeresen időben, és aludjunk legalább 8 órát!

Az alváshiány további következményei

A túl kevés alvás ugyanis nem csak a kilóinkra van hatással, hanem sok már következménnyel kell számolnunk, ha rendszeresen nem pihenjük ki magunkat. Egyik tünete a fáradság, ám ez csupán a jéghegy csúcsa: krónikus betegségek kiindulópontja is lehet.

Egy néhány évvel ezelőtti kutatás például kimutatta, hogy a kevés alvás következményeként bőrünk idő előtt kezd öregedni, és regenerálódási képessége is jelentősen csökken.

A rendszertelen és kevés alvás hozzájárul az agysejtek pusztulásához, ami olyan károsodásokat jelent az agyban, melyeket később már nem lehet visszafordítani. Emellett megnő a stroke kockázata is, főleg azoknál, akiknek nincs más egészségkárosodásuk.

Az „enyhébb” hatások közül főleg olyanokkal kell számolnunk az alváshiány következtében, mint az immunrendszer kisebb ellenállóképessége, a stressz kezelésének nehézségei. Idős korban a krónikus betegségek közül a magas vérnyomással és a már említett elhízással is számolnunk kell, ha nem alszunk eleget.

Ez irányban más kutatásokat is végeztek kutatók, mégpedig főleg állatkísérletekkel állapították meg azt, hogy az alváshiány negatívan befolyásolja a csontsűrűséget, vagyis a kevés alvás akár csontritkuláshoz is vezethet.

És hogy mit tegyünk a pihentető alvás érdekében? Minden este feküdjünk le időben, este már keveset üljünk képernyő előtt, inkább fogjunk a kezünkbe egy jó könyvet, hallgassunk kellemes, lágy zenét, és hangolódjunk rá az alvásra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kóstoltad már?