Edina 37 éves és végre gondolhat arra, hogy gyereket vállaljon. Egy éve sikerült kiderítenie, hogy autoimmun betegsége és gyakori felső légúti infekciói hátterében úgynevezett változó immunhiány áll. Mióta rendszeres intravénás immunglobulin pótlásban részesül, azóta úgy érzi, mintha kicserélték volna, nem beteg, a vérlemezkeszáma is stabil, nincs szüksége egyéb gyógyszerek szedésére.

Gábornak 14 évig kellett várnia, hogy kiderítsék, gyakori tüdőgyulladásai hátterében primer antitesthiány betegsége áll. Például 16 éves korában egy év alatt 4 alkalommal volt tüdő, illetve mellhártyagyulladása, egyszer mandula körüli tályogja és egyszer arcüreggyulladása. A diagnózis felállításakor már kiterjedt hörgőtágulata volt. Az immunglobulin pótlás bevezetését követően már nincsenek fertőzései, iskolai teljesítménye is sokat javult, megemberesedett.

Krisztián immunhiánya X kromoszómához kötött, neki 10 éves korában állították fel a diagnózisát, ekkor már súlyos hörgőtágulata volt. A rendszeres immunglobulin pótlás mellett, kilenc év alatt meggyógyult a hörgőtágulata, és most már családfenntartóként éli életét.

Ezeknek az immunhiányos betegeknek életük végéig rendszeres immunglobulin pótlásban kell részesülniük. Az immunglobulin egy olyan fehérje, amely a baktériumok és vírusok elleni védekezéshez nélkülözhetetlen. Vannak betegek, akiknek ez a fehérjéje hiányzik vagy nagyon alacsony a szintje. Egy beteg egyhavi gyógyszeradagjának előállításához 10 plazmaadóra, a 300 hazai beteg ellátásához évente tehát közel 40 ezer donorra van szükség.

A vérzékenységben szenvedő betegek alkotják azon betegek másik nagy csoportját, akik egész életükön át rendszeres, plazmaeredetű gyógyszerkészítményekkel való kezelésre szorulnak. A vérzékeny beteg hetente 2-3 alkalommal ad be magának vénás injekciót, hogy megelőzze a súlyos ízületi, nyálkahártya és egyéb vérzéseit. Egy ilyen beteg egy heti gyógyszeradagjának előállításához 25 plazmaadásra van szükség. Évente a 400 hazai súlyos vérzékeny (hemofíliás) beteg gyógyszerszükségletéhez 520 ezer (félmillió!) plazma-adagra van szükség!

Fentieken kívül még nagyon sok betegség gyógyításában alkalmaznak plazmából előállított gyógyszereket. Ilyenek a fehérvérűség, a kiterjedt égés, a májbetegségek, szerv és szövetátültetések, bizonyos idegrendszeri bénulással járó kórképek. Az antibiotikum kezelésnek ellenálló baktériumok (úgynevezett multirezisztens kórokozók) okozta súlyos fertőzés (szepszis) egyik ellenszerét is emberi vérplazmából állítják elő.

A plazmaadóink egészséges életet élnek, fehérje dúsan táplálkoznak. A plazma adása biológiai szempontból frissíti a fehérjéket, a szervezet bizonyos méregtelenítésen esik át, hiszen 2-3 napon belül megújul a donor vérplazmája. Plazmaadóink beszámoltak olyan esetekről, hogy a pattanásaik kezdtek elmúlni, érezték, hogy a szervezetük „megtisztul”, valamint felfrissültek. Tehát e nemes ügyben való részvétel egészségnyereséget jelent a plazmaadóknak.

Donorainknál rendszeresen ingyenes orvosi és laboratóriumi szűrővizsgálatokat végzünk. Orvosaink az egészséges életmódra való nevelést is célul tűzték ki. Plazmaadóink figyelmét felhívjuk a dohányzás, a rendszeres alkoholfogyasztás, a testékszerek és a tetoválások veszélyeire. A szűrővizsgálatok alkalmával felfedezett betegségekkel kapcsolatban tanáccsal látjuk el őket. Mindezekkel komoly terhet veszünk le a társadalombiztosítás válláról.

plazmaszolgalatA Plazmaadásra önkéntes, egészséges 18 és 60 év közötti embereket várunk, különösen számítunk az egyetemistákra és főiskolásokra.

Az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködve véradó napokat is szervezünk. A teljes vér adását a Magyar Vöröskereszt támogatásával is segítjük.

Jelentkezéskor szükség van a személyi igazolványra, vagy a jogosítványra, vagy az útlevélre (tehát valamilyen fényképes igazolványra), a lakcímkártyára és a biztosítási (TAJ) kártyára is.

(A cikkben szereplő betegek keresztnevei nem valós nevek.)

További információk a plazmaadásról a Plazmaszolgálat weboldalán: www.plazmaszolgalat.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kóstoltad már?