december 2012 hónap bejegyzései

A Nyersétel Akadémiát azért hoztuk létre, hogy a nyers táplálkozást és annak csodálatos gyógyító hatását népszerűsítsük. Azt hirdetjük, hogy étrendünk minél nagyobb százalékban feldolgozatlan, nem hőkezelt nyers, élő ételből álljon. Számos tudományos kutatás bizonyítja, hogy az átalakított, feldolgozott ételeket a szervezet csak nagy áldozatok árán vagy egyáltalán nem képes feldolgozni és hasznosítani. A nagy áldozat itt a velünk született véges enzimkészlet gyors kiaknázását jelenti. A betegségek egyik alapvető okozója pedig az évek során a szervezetben felhalmozódott és lerakódott salak és méreganyag. Ezektől előbb meg kell szabadulnunk, majd értékes élő ételekkel kell táplálnunk a szervezetünket. Egészségünk helyreállításának, megőrzésének és fenntartásának alapja tehát a minél több feldolgozatlan, nem hőkezelt, enzimdús, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag nyers, élő étel fogyasztása. Mert igaznak tartjuk Hippokratész mondását, miszerint: „Ételed legyen az orvosságod, és orvosságod az ételed!”.

Tovább olvasom

A legtöbb daganatos megbetegedés korai felismerés esetén gyógyítható. A rákos betegségek nagy része azonban megelőzhető lenne, mert a kiegyensúlyozott táplálkozás, és az egészséges életmód nagy mértékben csökkenti kialakulásuk kockázatát.

Az emberek nagy része úgy gondolja, hogy csak a véletlenen múlik, hogy kinek a szervezetében keletkezik rosszindulatú daganatos megbetegedés. Pedig ez nem kizárólag a szerencse kérdése: ilyenkor a szervezetünkben változik meg valamelyik sejt struktúrája, s alakul át gyorsan, autonóm módon osztódó daganatsejtté, amely behatol, majd elpusztítja a környező szöveteket. A genetikus adottságok, a veleszületett hajlam mellett számos környezeti és életmódbeli tényezőt tartanak számon, amelyek elősegíthetik, vagy gátolhatják a szabálytalan, “abnormális” sejt kialakulását, illetve a szabálytalan sejt daganatsejtté történő átalakulását.

Tovább olvasom

A gyümölcslapokból nem csak zserbót lehet készíteni, hanem bejglit is!

A tésztájába lehet tenni a gyümölcsön kívül mást is, hajdina lisztet, mandula lisztet, de én most nem tettem. Amikor a gyümölcslapot készítem, még nem tudom, hogy majd mivel fogom megtölteni, vagy mi lesz belőle, így nálam minden almás, banános.

Hozzávalók (2 kicsi mákos tekercshez):

2 db kb. 20×20 cm gyümölcslap
15 dkg mák
4 kanál méz
½ narancs leve és reszelt héja
1 evőkanál citromlé
5 dkg mazsola

A mákot megdaráljuk, és a többi hozzávalóval jól kikeverjük. A mazsolát a legvégén tesszük bele. Ha túl sűrű lenne, tehetünk még hozzá narancslét. Kétfelé osztjuk és a két gyümölcslapon egyenletesen szétkenjük, majd feltekerjük. Néhány órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy a gyümölcslapok felpuhuljanak.
A diós beigli is hasonlóképpen készül, használjunk a mák helyett diót. A tölteléket tetszés szerint ízesíthetjük fahéjjal, citromhéjjal.

A recept Lénárt Gittától, a Nyersétel Akadémia vezetőjétől származik.

gyümölcslap elkészítését itt találod: http://gittarawfood.blogspot.hu/2009/12/gyumolcslapok.html

Kóstoltad már?