április 2013 hónap bejegyzései

1. A cukros italok megnövekedett fogyasztása hozzájárult a nagy elhízás-járványhoz, valamint a növekvő cukorbetegségben szenvedők számához-

egy 2012-ben az “Institute of Medicine” tudományos folyóirat szerint közzétett jelentés szerint.

2. Csak azért, mert az italra rá van írva hogy: “diétás”, a ​​vizsgálatok arra utalnak, ez nem jelenti azt, hogy azok egészségesek is. Az emberek úgy tűnik, még mindig azt hiszik, hogy igen.

“Egy nem is olyan régi, francia kutatók által készített tanulmány, amely az “American Journal of Clinical Nutrition”-ban jelent meg, erős korrelációt talált a diétás italok és a 2. típusú cukorbetegség között.”

3. Az energia italok fogyasztása, velük együtt a koffein- bevitel egyre nő. Az ilyen italoknál nincs is behatárolva az, hogy mennyi lehetne maximális koffeintartalmuk.

Az is biztos, hogy nagy mennyiségű koffein és alkohol keverése például egy bulizás alkalmából, veszélyes koktélt jelent és sok fiatal került már miatta a sürgősségi osztályra.

4. A cukrot és a koffeint, a színezőanyagokat és egyéb adalékokat leszámítva van még egy összetevő, ami aggasztó ezekkel a műanyag üveges “üdítőkkel” kapcsolatban. Ez pedig a műanyag  BPA ( biszfenol A) hormonszerű anyag tartalma, ami szépen lassan beleszivárog az italba. A műanyagokból hormonszerű vegyületek oldódnak bele az élelmiszerbe.

Forrás: http://naturahirek.hu/amit-az-uditoitalipar-nem-akar-tudomasunkra-hozni/

Tudtad, hogy a fogyókúrák leggyakoribb meghiúsítója az örökös éhségérzet?

Velünk könnyedén elháríthatod ezt az akadályt. Próbáld ki most a legnépszerűbb éhségcsökkentő gyógynövénykészítményt, a nopal kaktuszt tartalmazó Nopalint!

A benne található őrölt fügekaktusz rostjai folyadékkal érintkezve megduzzadnak és teltségérzetet keltenek, mintha jóllakott lennél, így kevesebbet fogsz enni.

A benne található őrölt fügekaktusz rostjai folyadékkal érintkezve megduzzadnak és teltségérzetet keltenek, mintha jóllakott lennél, így kevesebbet fogsz enni.

  • Nem fogod az éhségérzet miatt feladni a fogyókúrát.
  • Csökkenteni tudod az édesség utáni sóvárgásodat.
  • Ha mégis  „bűnözöl”, akkor a bevitt zsír egy részét megköti a fügekaktusz rosttartalma.

A hagyományos fogyasztószerek általában csupán a súlyvesztésre koncentrálnak, aminek következtében gyakran a létfontosságú anyagokból is mesterségesen előidézett hiány keletkezik.

Ezzel szemben a Nopalin leginkább annak köszönheti népszerűségét, hogy a fő hatóanyaga, a nopal kaktusz természetes testsúlyszabályzó tulajdonságai mellett teljes értékű tápanyagforrás is egyben. Hogyan lehetséges ez?

  • természetes hatóanyagai között 17-féle aminosav található – ezek közül nyolc esszenciális.
  • Tartalmaz C-, B1-, B2-, B3-vitamint, és niacint. A szervezet számára nélkülözhetetlen anyagokat juttat a szervezetbe, és amellett, hogy visszaállítja a test egészséges arányait,nem okoz gyengeséget vagy hiánytüneteket. Ellenkezőleg: az emésztési és kiválasztási folyamatok javításával energiákat szabadít fel, fittséget, jó közérzetet eredményez.

Néhány érdekesség a Nopalin fő hatóanyagáról a nopal kaktuszról?

  • Az Opuntia ficus indica vagy nopal gyönyörű virágokat hozó sivatagi kaktuszféle (más néven fügekaktusz), amely Mexikóban és az USA-ban őshonos, de a Kanári-szigeteken is fellelhető.
  • Gyógyászati és élelmiszercélokra egyaránt alkalmazzák (hagyományos mexikói ételeket, italokat is készítenek belőle, fogyasztják főzve, sütve, grillezve, de nyersen is, saláta formájában).
  • Ez egy igen népszerű mexikói kaktuszféle, melyet a helyi lakosok táplálékként kezelnek, és felhasználási formája, valamint fogyasztási gyakorisága tekintetében leginkább a sárgarépával vagy a burgonyával hasonlítható össze.
  • Különösen gazdag élelmi rostokban (100 g nopal = 50 g rost).

Tudtad, hogy a Nopalin tablettában található őrölt fügekaktusz rostjai folyadékkal érintkezve megduzzadnak és teltségérzetet keltenek, így fogyókúra során hasznos társ lehet?

  • Mivel a nopal rostos növény, mind emészthető, mind emészthetetlen élelmi rostokat tartalmaz. A nagymennyiségű élelmi rostok fiziológiai, biológiai, és mikrobiológiai hatást fejtenek ki az emésztőrendszerre.
  • Többek között lassítják a gyomor telítődési és kiürülési sebességét, lágyítják a székletet, növelik annak súlyát és gyakoriságát, lekötik az epesavakat, csökkentik a koleszterin felszívódását, lassítják a glükózfelszívódás sebességét és mértékét, valamint megkötik a karcinogén anyagokat és a nehézfémeket.
  • A nopal növényi rostjai és nyálkája szabályozza a túlzott gyomorsavképződést, és védelmezi az emésztőrendszer nyálkahártyáját.

Ez nagymértékben hozzájárul a hatékony fogyókúrához, mert amellett, hogy csökkentik az éhségérzetet, arostok előnyösen befolyásolják az emésztést és könnyítik a székelést, ami a méregtelenítésben is kiemelten fontos.

És azt tudtad, hogy a vérzsírszintekre is előnyösen hat a nopal kaktusz? Több vizsgálat is azt találta, hogy a rostjának fogyasztása csökkentette az LDL-koleszterin szintjét, de a HDL-, tehát a jó koleszterin szintjét nem befolyásolta.

Vizsgálatokkal igazolták továbbá, hogy a vércukorszint helyreállításában is nagy szerepet játszik.

Egy 2011-es vizsgálat során a nopal fügekaktusz antioxidáns és vércukorszintre gyakorolt hatását vizsgálták patkányokon. A kísérleti állatokban alloxán-indikált diabéteszt hoztak létre, melyet nopal kaktusszal kezeltek, és azt tapasztalták, hogy a diabéteszes patkányok vércukorszintje akár már egyszeri vagy ismételt kaktuszadagolását követően helyreállt. Ezek az ígéretes eredmények azt sugallják, hogy a humán klinikai vizsgálatok során is jó hatással lehet a nopal kaktusz a cukorbetegségre.

A vizsgálat során cukorterhelés előtt alkalmazva szignifikánsan alacsonyabb vércukor-emelkedést mértek. Ez nem csak a cukorbetegeknek, de a fogyókúrázóknak, az inzulinrezisztenciában és gyakran ebből adódóan PCO-ban (rendszertelen vérzéssel, meddőséggel járó policisztás petefészekbetegség) szenvedőknél is előnyös hatású lehet.

Egy ideális társ a fogyókúrában!

Rendszeres szedés esetén a Nopalin kiváló étvágycsökkentő hatásúRosttartalmának köszönhetően a jóllakottság érzését kelti, így még a gyakran nassolók is ritkábban nyúlnak étel után. Aki Nopalint szed, az nemhogy legyengülne, épp ellenkezőleg:  

Aki Nopalint szed, az nemhogy legyengülne, épp ellenkezőleg: jobb lesz a közérzete és több az energiája.

FONTOS! A Nopalint mindig sok folyadékkal vedd be, hogy kellőképp elősegítse a benne levő rostok megduzzadását és a teltségérzet kialakulását!

Elnyerte a tetszésedet? Akkor ne habozz, kattits IDE és rendeld meg! 200 db csak 8.195 Ft

 

A kertészkedés csökkentheti az elhízás kockázatát – állítja egy tanulmány, amely szerint a kertjeikben tevékenykedők súlya átlagosan 6 kilóval kevesebb, mint ilyesmivel nem foglalkozó szomszédjaiké.

A kertészkedés nemcsak a rendszeres testmozgás miatt hasznos, hanem azért is, mert arra ösztönzi az embert, hogy egészségesebb ételeket egyen, ha kiskertjében megtermeli a zöldségeket és gyümölcsöket. A kerti munka társadalmi előnyei közé tartozik továbbá, hogy a kertész, aki másokkal művel meg egy földdarabot, hasonló gondolkodású, életstílusú ismerősökre találhat – fejtették ki a tanulmány szerzői.

Az Utahi Egyetem kutatói 198 kertészkedőt vizsgáltak tanulmányukban, amelyről a The Daily Telegraph online kiadása számolt be. A Salt Lake Cityben élő emberek az Amerikában elterjedt rendszerben, közösségi kerteket műveltek.

A kutatók összehasonlították a kertészkedők testtömeg-indexét (BMI) a szomszédjaikéval, hogy kiderüljön, egészségesebbé teszi-e őket a szabadban végzett hobbi. A következő összefüggéseket találták az American Journal of Public Health című folyóiratban közzétett tanulmányban:

  • a közösségi kertekben munkálkodó nőknek átlagosan 1,84 százalékkal volt kisebb a BMI-értéke, mint nem kertészkedő  szomszédjaiké, ami 4,7 kilogrammal kisebb testsúlyt jelent egy 167 centiméter magas nő esetében.
  • a kertben szöszmötölő férfiaknál szomszédjaikhoz képest átlag 2,36 százalékkal kisebb BMI-t mértek. Ez egy 177 centis férfi esetében 7,2 kilogrammal kevesebb súlyt jelent
  • a kerti munkát végzők a nem kertészkedő testvéreiknél is egészségesebbek voltak, ám ez a különbség nem volt kimutatható a férjek, feleségek tekintetében. Utóbbi tény arra utal, hogy a házastársaknak is jut a kertészkedés áldásaiból, és feltehetően ők is egészségesebben étkeznek a közösen termelt zöldségeknek és gyümölcsöknek köszönhetően.

A kutatók végezetül felhívták a várostervezők és közegészségügyi illetékeseknek figyelmét arra, hogy eredményiek tükrében hasznos lenne új közösségi kertek létrehozása, illetve a régiek ismételt benépesítése.

Forrás: MTI, http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/10003900/Gardening-reduces-obesity-risk.html

Nem rég olvastam egy 2013. márciusában bemutatott kutatás eredményét, melyben azt vizsgálták, van-e összefüggés az orvos és a páciense fizikai aktivitása között. A széles körű klinikai vizsgálatnak az eredménye nem meglepő: azoknak az orvosnak a betegei, akik maguk is rendszeresen mozognak, a betegeiknek is gyakrabban ajánlják a fizikai aktivitást és szívesebben beszélnek a betegüknek a testmozgás szükségességéről.. Tovább olvasom

Hétfőtől, azaz április 14-től  indul és egy héten át tart az általános iskolák számára meghirdetett vízfogyasztást népszerűsítő program, melyet az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) már negyedik alkalommal hirdetett meg – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton az MTI-vel.

Mint írták, az úgynevezett Happy-hét program célja, hogy növekedjen a gyermekek víz-, és csökkenjen a cukros üdítő- fogyasztása, hozzájárulva ezzel is a gyermekkori elhízás megelőzéséhez. Ehhez azt is el akarják érni, hogy a mosdókon kívül is minden iskolában hozzáférhető legyen az ingyenes ivóvíz.
A Happy-hét keretében az OÉTI segítségével az iskolák nagy részét vízforgalmazó cégek látják el ballonos vagy palackozott vízzel, máshol az iskolai étkezőbe, osztálytermekbe kihelyezett, vízzel teli kancsókkal és egyéb módon biztosítják a mosdón kívüli vízvételt. Ezenfelül a program oktatásra épül, amely során a tanulók az OÉTI által kidolgozott feladatok, interaktív oktatóanyag segítségével megismerkednek az egészséges folyadékfogyasztási szokásokkal.
Az idén negyedik alkalommal meghirdetett akciónak az ÁNTSZ közleménye szerint már számos eredménye van. Az évek során több iskolában beszüntették a cukros üdítők árusítását, míg máshol ivókutakat, ballonos vízadagolókat helyeztek ki, és a diákok is egészségesebb folyadékfogyasztási szokásokat alakítottak ki.
 Az OÉTI programjában tavaly összesen 110 oktatási intézmény 30 ezer tanulója vett részt, míg az idei programhoz már 135 oktatási intézmény 41 ezer iskolása és óvodása csatlakozott. A gyerekek játékos oktatás keretében ismerkednek meg a vízivás előnyeivel és a cukros italok fogyasztásának káros következményeivel. Úgynevezett vízbárokban szürcsölhetik a vizes koktélokat, rajz- és sportversenyeken bizonyíthatják ügyességüket, flashmobot szerveznek és számos egyéb szórakoztató programban vesznek részt. Az iskolák üdítőmentességéért a – káros szokásaikról lemondó – gyerekekből alakuló “vízi zsaru szolgálat” felel – olvasható a közleményben.
A programot sikeresen teljesítő iskolák nyereményjátékon vesznek részt. A Happy-hét fődíja egy 30 tanuló részére szervezett, játékos, interaktív oktatással egybekötött főzőtanfolyam az OÉTI  A főzés 6alma elnevezésű főzőiskolájában – olvasható a közleményben.

MTI 2013. április 13.

 

A mai ember két órával kevesebbet alszik, mint a száz éve élt elődje, és a nők között több a rossz alvó, mint a férfiak körében – egyebek mellett ez derül ki a Benyovszky Orvosi Központ által az alvászavarok hátterének feltárására indított kutatási program eddigi eredményébőlAz első lépésként ezer felnőttre kiterjedt vizsgálat alapján összegezhető ezen megállapítás – mondta G.Németh György, az intézmény igazgatója az MTI-nek. Az elemzések szerint ugyanis a nőkre a családi tűzhely melegen tartása és a munkahelyen a megfelelés kettős kényszere miatt általában fokozott nyomás nehezedik, ami sokszor rejtett, de állandó stresszként zavarhatja a nyugodt alvást. A rossz alvásban több más körülmény között szerepe lehet a női szervezet hormonális ingadozását kísérő tünetcsoportoknak is – tette hozzá.

    

A kutatási program beindítását az igazgató szerint az indokolta, hogy a tapasztalat szerint az alvás minősége kihatással van általános közérzetünkre, teljesítményünkre. “A mai korra jellemző pörgés, a vele járó kaotikus életvitel azonban éppen, hogy ellene hat az édesded alvásnak. A mai ember a villany, a tv, a számítógép, és egy sor az álomba szenderedés helyett az ébrenlét elnyújtására csábító technikai vívmány következtében eleve átlag két órával kevesebbet alszik, mint a száz éve élt elődje. A gyorsított tempó egészségromboló hatásának ellensúlyozására viszont nem épült be életvitelünkbe valamiféle kultúra, mint például a belső harmóniát elősegítő, napi akár néhány perces meditáció.” Így aztán nem meglepő, hogy jelenleg már – nálunk, akár Európa más országaiban – minden harmadik ember valamiféle alvászavarra panaszkodik – magyarázta a szakember.

Márpedig a kialvatlanság következményeként az ember ingerültté, türelmetlenné válik, ami egyfajta ragályként terjedve hozzájárul a manapság tapasztalható általános ideges közhangulat, a mérgezett légkör kialakulásához. E társadalmi hatásán felül kézzel foghatóbb, hogy az alvászavar nyomán évi milliárdos nagyságrendű károk keletkeznek, például a közúti balesetek hat százaléka a volánnál az elalvásra, a szétszórt figyelemre vezethető vissza – hangsúlyozta Németh György.
Kedvező viszont, hogy az orvosi diagnosztika, a tudomány fejlődése eredményeként mára lehetővé vált az alvászavarok és a rájuk visszavezethető betegségek alaposabb feltárása, így a gyógyítás is – húzta alá a szakember. Más helyeken – mint például Svédországban, Németországban – a foglalkozás-egészségügy részeként a munkahelyi, üzemorvosi vizsgálatok e témára is kiterjednek, nálunk azonban a diagnózishoz az alvás többnyire legfeljebb csak érintőlegesen kerül szóba.

    Pedig bizonyos foglakozásoknál kiemelten fontos a jó alvás képességének megőrzése – állítja Vida Zsuzsa orvos, neurologus, a program szakmai irányítója. A kutatásban az ő munkáját szív és tüdőgyógyász, pszichológus is támogatja. “A kamionsofőröknél például a monotónia tűrésének képessége mellett az alvászavarra hajlam fontos rizikófaktor, ennek felismerésével baleseti tragédiák sokaságát lehetne megelőzni.” Az alvást tekintve veszélyeztetettek a fokozott stressznek kitett menedzserek is. Akiknél a napi gyors döntések meghozatalánál lenne szükség a figyelem összpontosítására, kialvatlan állapotban nagyobb az esély a baklövésre. A pilótáknál pedig az időzónák váltásai okozhatnak zavarokat, a biológiai ritmusuk felborulása a rossz alvásban jelentkezhet. “Hasonló a három műszakban dolgozók helyzete is, az ő esetükben a nappali alvásnál különösen javasolt a külvilágot kizáró füldugó használata, a háttérrádiózás és a fények elkerülése”- figyelmeztet a neurologus.
Az alvásdoktor szerint “az alvászavarok orvoslására hatásos a relaxálás, agyunk pihentetésének megtanulása, az elhízás elkerülése, az esti nagy evészetekről a lemondás, a több mozgás beiktatása a napi életmódba“.
Az alvászavarokkal kapcsolatos kutatási program még az elején tart, az eredményt átadják majd az egészségügyi tárcának, hogy a népegészség javítását szolgáló intézkedéseknél felhasználhassák.

MTI

Kóstoltad már?