szeptember 2012 hónap bejegyzései

Magyarország legegészségesebb és egyben legfinomabb ételét keresi a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság, valamint a Kor Kontroll Társaság országos receptversenye, amely a testsúlyukat megőrzőknek, fogyni vágyóknak és túlsúlyos cukorbetegeknek szól.

Tovább olvasom

Az egyik legkedveltebb őszi csemegénk a sütőtök. Kiváló levesként, vaníliafagyival és sok fahéjjal valami isteni édesség, ráadásul a tökmag nagyon egészséges is! Erős antioxidáns hatásának hála nem csak a ráncok elleni harcban vehetjük hasznát, de igazi agyserkentő nassolnivaló is, mely segít elkerülni a téli depressziót.

Tovább olvasom

Az alma megszokott hétköznapi gyümölcs, de hogy az almalé egy csodaszer kevesen tudják. Az alma héja egyes országokban gyógynövényként van számon tartva, idegerősítő, roboráló hatású. Magas vitamin és ásványi anyag tartalmát az ember szervezete igen gyorsan és könnyedén hasznosítja.

Tovább olvasom

A folyadékbevitel nagyon fontos – mondogatják az életmód-tanácsadók. Igazuk van, hiszen a szervezetünk megfelelő működéséhez naponta legalább 2 litert kell meginnunk. De koránt sem mindegy azonban, hogy mit iszunk.

Tovább olvasom

2012. szeptember 17-én hétfőn kezdődik a korábbi Prosztata Napok kibővített programsorozata az Urológiai Hét – közölte a Magyar Urológusok Társasága pénteken az MTI-vel.

Közleményük kiemelték: a hét évvel ezelőtt Prosztata Nap elnevezéssel induló felvilágosító akció egyhetes ismeretterjesztő és szűrőprogrammá bővült és olyan urológiai és andrológiai problémákra is fel kívánja hívni a lakosság figyelmét, mint az inkontinencia, a vese betegségei vagy éppen a merevedési zavarok.

A kampányban igyekeznek bemutatni a tüneteket, a mögöttük megbújó, kóros elváltozásokat és a korai felismerés nyomán meginduló kezelések nyújtotta gyógyulási esélyeket. Hangsúlyozzák továbbá, hogy az urológiai problémákkal azért is fontos orvoshoz fordulni, mert azok nem csupán az életminőséget rontják például potenciazavarok, illetve inkontinencia révén, hanem gyakran összefüggésben lehetnek más egészségügyi problémákkal is, mint az érbetegségek, vagy a cukorbetegség.


Az idei programban kiemelt szerepet kap a forradalmian új urológiai eljárások, terápiák bemutatásának: robotok az urológiai műtéteknél; a vesekő fájdalommentes eltávolítása; a laparoscopiás műtétek előnyei; a legújabb gyógyszerek.
A prosztatarák még mindig a vezető halálokok közé tartozik. Több éven át folytatott nemzetközi vizsgálatok eredményei viszont igazolták, hogy az urológiai szűréseken rendszeresen részt vevő páciensek közül azok, akiknél rendellenességet találtak, sokkal nagyobb az esélyük a gyógyulásra és egy jobb életminőségre, mint az előrehaladott stádiumban lévő betegséggel orvoshoz fordulók. A szakmai társaság orvosai így mindenekelőtt a korai felismerésre, illetve a megelőzésre helyezik a hangsúlyt.
A Magyar Urológusok társasága az Urológiai Hét keretén belül országszerte szűrővizsgálatokat tart. Az időpontokról és a helyszínekről a www.urologiaihet.hu weboldalon lehet tájékozódni – olvasható a társaság közleményében.

Forrás: MTI

Aviram professzor kutatásai szerint a gránátalma megközelítőleg háromszoros antioxidáns képességgel bír a vörösborhoz, a zöld teához, az áfonya- és a narancsléhez viszonyítva, amelyeket az eddigi ismereteink a legerősebb antioxidáns hatásúaknak tartottak.

A Berkeley egyetem (University of California) munkatársai is megerősítették, hogy a gránátalma legalább 3 féle erős antioxidánst tartalmaz, melyek együttes hatása az antioxidáns ekvivalenciát mérő Trolox-teszt szerint háromszor akkora, mint a vörösboré vagy a zöld teáé.

Az antioxidáns aktivitása az ORAC értékszámmal kifejezve 105 vmTE/g, mellyel az 5. helyen áll a legtöbb antioxidánst tartalmazó élelmiszerek versenyében (az első a szárított kínai farkasbogyó, a lícium).

A perzsa eredetű gyümölcs, kedvező tulajdonságait fokozza, hogy antioxidáns alkotórészei gyorsan felszívódnak, és nem toxikusak.

 

gránátalma és a szív- és érrendszeri betegségek (érelmeszesedés)

Ugyancsak Aviram professzor vizsgálatai mind állat-, mind humán kísérletekben megállapították, hogy a gránátalma fogyasztása 20 %-al csökkentette az LDL (káros koleszterin) szintjét, egyúttal növelte a HDL (hasznos koleszterin) mennyiségét a vérben,  Illetve a vér koleszterin oxidációját 40%-al csökkentette.

A már kialakult szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedő páciensek körében a szívinfarktus több rizikófaktora (szisztolés vérnyomás, ACE aktivitás) jelentős javulást mutatott a kontrollcsoporthoz képest. Így a gránátalma-kivonat fogyasztása már 2 hét alatt jelentős mértékben csökkentette a szisztolés vérnyomást magas vérnyomású páciensek körében, és egy év alatt átlagosan 35%-kal csökkentette a már meszesedést mutató artériák falának vastagságát.

Dr. Aviram azt is bebizonyította, hogy a gránátalma csökkenti a vér sűrűségét, ragadósságát és az öregedéssel együttjáró vérrögképzési hajlamot is, ami az embólia és a szívinfarktus veszélyét jelentősen megnöveli.

 

Kóstoltad már?