november 2013 hónap bejegyzései

banán a trópusokon elterjedt és termesztett fatermetű növény. Levelei egymásra borulva 3–5 méter magas áltörzset alakítanak ki. Lecsüngő, összetett fürtvirágzata van. Évente 50–70 kg keményítőben gazdag, utóérő gyümölcsöt hoz. Az átlagosan 10–15 cm hosszú, hajlott, sokszögletes, lekerekített, zöldessárga gyümölcsök közös száron helyezkednek el. A világ legnagyobb banánexportőre ma Ecuador.

A sütőtök ballasztanyagokban gazdag, kalóriában szegény zöldségféle, szénhidráttartalma, karotin- és C- vitamin tartalma is felülmúlja a többi tökfajtát. Narancsszínű húsa a karotinoidnak köszönheti intenzív tónusát. A karotinoidok sorába tartozik a béta-karotin, amely a szervezetben, zsír jelenlétében A-vitaminná alakul.

Az antioxidáns tök

A sütőtök gazdag  A, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. Ásványi anyagok bő forrása is, például magas a kálium-, foszfor-, vas-, réz- és mangántartalma. Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatású, biztosítja az emberi szervezet sav-bázis egyensúlyát, szabályozza  a vízháztartást.

Tovább olvasom

Mészáros Gábor chocolatierrel közösen megálmodott, GERE borokra komponált csokoládé különlegesség immár nem álom, hanem valóság!

Mészáros Gábor, a chocoMe csoki márka megálmodója, a liofilizálásra (fagyasztva szárításra) esküszik a gyümölcsök konzerválása terén, mivel ezek a gyümölcsök nem tartalmaznak semmilyen hozzáadott anyagot, és megőrzik természetességüket.

Két nagy előnye van a fagyasztva szárításnak a hagyományos szárításokkal szemben:

  1. Az első, hogy nem éri komoly hőhatás a szárítmányt, ennek köszönhetően az értékes összetevők nem károsodnak. A vitaminok nem bomlanak el, a termék színe és íze megmarad, és nem károsul a gyümölcscukor sem.
  2. A másik nagy előnye, hogy száradás közben egy pillanatra sincs jelen folyékony víz, tehát nincs párolgás sem. Emiatt az értékes anyagok nem is távoznak a párolgó vízzel a gyümölcsökből, hanem teljes mértékben benne maradnak. Azaz később nem kell “pótolni” semmit, ezért az így szárított termékek nem tartalmaznak semmilyen hozzáadott aromát, cukrot, színezéket, vitamint, ásványianyagot, minden “eredeti” bennük.

Tovább olvasom

Egy 445 fős Borsod-Abaúj-Zemplén megyei helység, Hernádszentandrás nyerte egy francia innovációs intézet idei díját a helyben élők életminőségét javító önkormányzati biogazdálkodási projektjével, ezáltal BIOFALU lehet egy közösség egy borsodi kis faluban, HERNÁDSZENTANDRÁSON.

Az elsődleges cél az volt, hogy olyan programot indítsunk, amely lehetővé teszi a már meglévő csekély jövedelmek kiegészítését és az önellátást is. A programban résztvevők ugyanis közösen termelnek zöldséget, emellett megtanulhatják a kertgazdálkodás és az egészséges étkezés alapjait is.

A biokert-gazdálkodásra bárki jelentkezhetett, aki vállalta, hogy:

  • hétvégenként részt vesz a képzéseken,
  • rendszeresen műveli saját kertjét,
  • tevékenykedik a hernádszentandrási közösségi MINTAKERTBEN.

Tovább olvasom

Kóstoltad már?