február 2013 hónap bejegyzései

A szintetikus vegyi anyagok egészségkárosító hatásának veszélyeire figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) közös tanulmánya, amely az eddigi legátfogóbb az emberi hormonrendszerre nézve káros anyagokról, az úgynevezett EDC-kről.

A tanulmány készítői sürgetik, hogy készüljenek további elemzések a szóban forgó anyagokról – amelyeket széles körben használnak a háztartásokban és számtalan ipari termékben is megtalálhatók – annak érdekében, hogy teljességgel kiderüljön az összefüggés az EDC-k és a különféle betegségek és rendellenességek között.

Tovább olvasom

Nem változott az elhízottak aránya az elmúlt négy évben: minden második felnőtt elhízott Magyarországon.

A Szinapszis Kft-nek a WEBBeteg.hu egészségügyi portál megbízásából készített felmérése szerint a lakosság 20 %-a túlsúllyal küzd, az átlagos BMI (testtömegindex) továbbra is 26-os.

 

Tovább olvasom

10 százalékkal esett vissza tavaly a magyarországi üdítőital- és gyümölcsléfogyasztás – közölte csütörtökön az MTI-vel a Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetsége, amely szerint ezzel 2012-ben is folytatódott az alkoholmentes italgyártó ágazat mélyrepülése.

A szövetség adatai szerint szénsavas üdítőitalokból tavaly 54,6 litert fogyasztott évente egy-egy ember, ez az érték 2011-ben még csaknem 57 liter volt. Gyümölcsléből is keveset fogyasztottak a magyarok: tavaly 20,4 liter fejenként, míg az azt megelőző évben 23,7 liter volt a fogyasztás.

Tovább olvasom

A D-vitamin megfelelő szintjének biztosításával 7-10 %-kal csökkenhetne a halandóság.

„A tél utolsó hónapjára a magyarok legalább kétharmada szenved D-vitamin-hiányban, amely vitamin a legújabb kutatások szerint az egyik legtöbb szervre ható építőköve az emberi szervezetnek: szerepe van a csontok és az immunrendszer fejlődésében, valamint a fertőző betegségek elleni védekezésben, sőt, számtalan súlyos betegség kialakulásában is, mint a rák vagy a gyerekkorban kialakuló cukorbetegség – áll a Magyar Prevenciós Orvos Társaság közleményében.

Tovább olvasom

A vegetáriánusokat kevésbé fenyegeti szívbetegség: 32 %-kal kisebb eséllyel halnak meg vagy szorulnak kórházi kezelésre szívbetegség miatt, mint húsevő társaik – mutatkozott meg több mint 44 ezer brit felnőtt egészségügyi megfigyelése alapján.

Az alanyok 50-70 év közötti angolok és skótok voltak, életüket 11 esztendőn át kísérték figyelemmel az Oxfordi Egyetem kutatói. A 44 500 ember közül 15 100 volt vegetáriánus, 29 400 húst és halat is evett.

A vizsgált időszakban szívbetegség miatt 169-en haltak meg, kórházi kezelésre pedig 1066-an szorultak – többségük húst és halat evő volt.

A vizsgálatok szerint a vegetáriánusok vérnyomása alacsonyabb volt, csakúgy, mint “rossz” koleszterinjük szintje, és körükben magasabb volt az egészséges testtömegűek aránya – adta hírül a BBC.

Forrás: MTI

Kóstoltad már?