Az ízületi gyulladás tüneteit jól ismerők pontosan tudják, mennyi fájdalommal járhat a betegség. Bár kétségtelen, hogy állhat a háttérben genetika is, de főként az életmód és az esetlegesen elszenvedett sportsérülések tehetőek felelőssé az ízületeket érintő problémákért. Mivel az ízületi gyulladás egy idő után akár a mozgás szabadságára is rányomhatja bélyegét, ezért korántsem mindegy, hogy milyen módon és mennyire korán kezdjük el azt kezelni.

Fontos szerep jut a megelőzésnek is, e tekintetben a Hillvital.hu azt javasolja, hogy az ízületi gyulladás kialakulásának kockázatát érdemes súlycsökkentéssel minimalizálni. Mivel az elhízás napjainkban népbetegségnek számít, ezért tény, hogy sokaknál éppen a felesleges kilók vezetnek ízületi megbetegedéshez.

A súlyfelesleg komoly kockázati tényező!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni az egészséges életmódra való odafigyelés fontosságát. A legtöbb egészségügyi probléma abból szokott adódni, hogy elhanyagoljuk a rendszeres testmozgást, és nem válogatjuk meg eléggé, milyen élelmiszerek kerüljenek a tányérra. Rendkívül fontos tehát, hogy a súlycsökkentés érdekében elkezdjünk mozogni, és ásványi anyagokban, vitaminokban, rostokban gazdagon táplálkozzunk.

Korántsem mindegy azonban, hogy milyen mozgásformát választunk, ugyanis az ízületi gyulladás tüneteit akár súlyosbíthatjuk is, ha tovább terheljük az ízületet. A könnyű séta, az úszás, vagy az ízületeket kímélő saját testsúlyos gyakorlatok még jelentős súlytöbblettel is jó választásnak bizonyulnak. A fokozatosságra legalább annyira érdemes ügyelni, mint a bemelegítésre, melyekkel elkerülhetjük a sérüléseket és a tovább erősödő fájdalmakat.

A sport igenis lehet túl sok!

A rendszeres testmozgás korosztálytól függetlenül nagyon fontos. Mielőtt azonban saját határainkat túlontúl feszegetve kezdenénk maratoni távokat futni, érdemes tudni, hogy a túlerőltetés is okozhat ízületi gyulladást. Akár egy évekkel ezelőtt beszerzett sportsérülésnek is lehet a következménye az, hogy már a harmincas évek elején ízületi panaszok jelentkezzenek. Éppen ezért minden esetben a fokozatosság javasolt, illetve egyes mozgásformáknál érdemes szakember segítségét is kikérni, aki elmagyarázza, hogyan kell az adott gyakorlatot helyesen, a sérülés kockázatát elkerülve végezni. Bár a komfortzónát érdemes elhagyni edzések során, de a túlerőltetés nem vezet jóra. Mindemellett fontos, hogy pihenőnapot is tartsunk, valamint testsúlyunknak megfelelő mozgásforma mellett tegyük le a voksot, kímélve ezzel az ízületeket.

Természetes hatóanyagok ízületi gyulladás ellen

Szinte minden betegségre igaz, hogy a tüneti kezelés helyett célszerű gyökereinél megszüntetni a problémát. Nincs ez másként az ízületi gyulladás esetében sem, tehát a tüneti fájdalomcsillapítás helyett mindenképpen megéri a hosszabb távú eredményekre fókuszálni. Ennek érdekében javasoltak az olyan készítmények, melyek természetes összetevőket tartalmaznak, és mindenféle mesterséges adalékanyagtól mentesek. A bőrápolás területéről jól ismert aloe vera, a hűsítő és fájdalomcsillapító eukaliptusz, vagy a kamilla mellett a feketenadálytő, a diólevél és a körömvirág is olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyeket eredményesen vethetünk be az ízületi gyulladás ellen.

Az életmódra és a testsúlyra való odafigyeléssel már nagyon sokat lehet tenni az ízületi problémák elkerülése érdekében. A tünetek és a kínzó fájdalom megjelenése esetén sem érdemes azonban elkeseredni, hiszen a természet patikája hatékony gyógyírt jelenthet.

izuleti-gyulladas-eletmodblog

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kóstoltad már?