Évről évre több az elhízott ember Kínában, amiért elsősorban a mozgás hiánya és a gyorséttermek elterjedése felelős – derül ki egy friss jelentésből.

A 20 és 69 év közötti kínai lakosság bő egyharmada túlsúlyosnak számít, az elhízottak aránya 13 százalék a sportért felelős kormányhivatal Kína-szerte több mint 43 ezer fő megkérdezésével készített felmérése szerint.

A kövérek tábora évről évre nő a kelet-ázsiai országban, leggyorsabb mértékben – a statisztikák szerint – a legfiatalabbak, a 20 és 39 év közöttiek gyarapodnak. Az elhízottak aránya közöttük 11,1 százalék, két százalékkal több a legutóbbi, 2010-es felméréshez képest, átlagos testtömegük mindössze három év alatt csaknem két kilóval nőtt.
A felmérésben résztvevők kevesebb mint fele végzett testmozgást az elmúlt egy év során, a városlakók több mint 40 százaléka semmilyen sporttevékenységet nem űzött az elmúlt 12 hónapban. A legkevésbé aktívak táborát szintén a 20 és 39 év közötti fiatalok adják, 51 százalékuk saját bevallása szerint nem mozog rendszeresen.

A leggyakoribb okok közt az időhiány szerepel, amelyért az iskolai, illetve munkahelyi terheket teszik felelőssé a válaszadók. A kutatásból az is kiderül, hogy a kínai lakosság legkedveltebb mozgási formája a séta, melyet a futás, a pingpong és a futball követ. A legtöbben konditeremben edzenek, minden harmadik ember ugyanakkor közösségi tereken, sportpályákon, kültéri edzőtermekben sportol. Kínai jellegzetesség, hogy a válaszadók több mint egytizede a nyilvános parkokat jelölte meg testmozgásának fő helyszínéül.

A szakemberek a testmozgás hiánya mellett az országban rendkívüli népszerűségnek örvendő gyorséttermek ajánlatát, az étrend nyugatiasodását, változását, magasabb kalóriatartalmát is gyakran említik a kínai lakosság elhízásának okaként.

Forrás: MTI

Képek: tienshoni.hu, pekingikacsa.blog.hu

fat-chinese-kid.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kóstoltad már?