Az elfeledett “ősgabona”, tulajdonképpen egy, a perjék családjába tartozó, nagyra növő, egynyári fűféle, ám kétségtelen, hogy szép kalászos fürtökkel tud bólogatni. A köles élettani, egészségre gyakorolt pozitív hatásai egészen egyedülállóak.

10 pontba foglaltuk, hogy miért is éri meg rendszeresen kölest fogyasztani:

  1. A gyomor egyik legjobb gyógyszere, hiszen könnyen emészthető, magas rosttartalma pedig megtisztítja a bélrendszerünket a salakanyagoktól. Így böjtöléskor, tisztító kúrák idején hasznos lehet, de okosan tesszük, ha egész évben rendszeresen beépítjük az étrendünkbe.
  2. Mivel nem tartalmaz glutént, lisztérzékenyek, sőt a laktózérzékenyek is fogyaszthatják.
  3. Alacsony kalóriatartalma miatt jól beépíthető a fogyókúrázók étrendjébe is.
  4. Jótékonyan hat a koleszterin és triglicerid szintünkre.
  5. Magas a kovasav és szilícium tartalma.
  6. Az egyik  leggazdagabb magnéziumforrás, de tartalmaz foszfort, mangánt és vasat is.
  7. B-vitaminban is gazdag, így fogyasztása csökkentheti fáradtságérzetünket. B-vitamin tartalmánál fogva a rendszeres fogyasztása szemmel láthatóan megszépíti, rugalmassá teszi a bőrünket, erősíti a hajunkat és a körmünket.
  8. Olyan esszenciális aminosavat tartalmaz, amely növeli a szerotonin-szintet, így egy jó nagy adag “boldogsághormonnak” is tekinthető.
  9. Ideális tápláléka a vegetáriánusoknak, hisz gazdag fehérjeforrás.
  10. Lábadozó betegeknek és kismamáknak kimondottan ajánlott a fogyasztása, hiszen támogatja az immunrendszer működését.

Források: 

http://hvg.hu/gasztronomia/20140220_Mire_jo_a_koles__recept

http://napidoktor.hu/dieta/10-ok-amiert-a-koles-jo-nekunk/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kóstoltad már?