Az elfeledett “ősgabona”, tulajdonképpen egy, a perjék családjába tartozó, nagyra növő, egynyári fűféle, ám kétségtelen, hogy szép kalászos fürtökkel tud bólogatni. A köles élettani, egészségre gyakorolt pozitív hatásai egészen egyedülállóak.
10 pontba foglaltuk, hogy miért is éri meg rendszeresen kölest fogyasztani:
- A gyomor egyik legjobb gyógyszere, hiszen könnyen emészthető, magas rosttartalma pedig megtisztítja a bélrendszerünket a salakanyagoktól. Így böjtöléskor, tisztító kúrák idején hasznos lehet, de okosan tesszük, ha egész évben rendszeresen beépítjük az étrendünkbe.
- Mivel nem tartalmaz glutént, lisztérzékenyek, sőt a laktózérzékenyek is fogyaszthatják.
- Alacsony kalóriatartalma miatt jól beépíthető a fogyókúrázók étrendjébe is.
- Jótékonyan hat a koleszterin és triglicerid szintünkre.
- Magas a kovasav és szilícium tartalma.
- Az egyik leggazdagabb magnéziumforrás, de tartalmaz foszfort, mangánt és vasat is.
- B-vitaminban is gazdag, így fogyasztása csökkentheti fáradtságérzetünket. B-vitamin tartalmánál fogva a rendszeres fogyasztása szemmel láthatóan megszépíti, rugalmassá teszi a bőrünket, erősíti a hajunkat és a körmünket.
- Olyan esszenciális aminosavat tartalmaz, amely növeli a szerotonin-szintet, így egy jó nagy adag “boldogsághormonnak” is tekinthető.
- Ideális tápláléka a vegetáriánusoknak, hisz gazdag fehérjeforrás.
- Lábadozó betegeknek és kismamáknak kimondottan ajánlott a fogyasztása, hiszen támogatja az immunrendszer működését.
Források:
http://hvg.hu/gasztronomia/20140220_Mire_jo_a_koles__recept
http://napidoktor.hu/dieta/10-ok-amiert-a-koles-jo-nekunk/
Vélemény, hozzászólás?