A fogszuvasodás és a lyukas fogak nemcsak nem tűnnek vonzónak, hanem súlyos károkat okozhatnak a szájban, ha nem kezelik. Sokan haboznak fogorvoshoz fordulni kezelésre, és azon tűnődhetnek, hogyan lehet természetesen megszabadulni a lyukas fogaktól. Lehetséges ez?

Hogyan alakulnak ki a lyukas fogak és a fogszuvasodás? Erről lesz szó!

Hogyan alakul ki a fogszuvasodás?

A fogszuvasodás lyukakat és „üregeket” okozhat a fogak felületén. Minden fog külső felülete egy zománcréteg, amely megvédi a fogakat a szájban lévő erőktől rágás és evés közben. A száj azonban több ezer baktériumnak is otthont ad. Étkezés után pedig a maradék élelmiszer-részecskék és törmelékek táplálják azokat. Ezenkívül a fogászati plakk részét képezik, amely baktériumok, nyál, nyálka és az élelmiszer-részecskék ragadós filmje, amely a fogakhoz és az ínyhez tapad.

Általában a jó szájhigiénés rutin megszüntetheti a lepedéket és kordában tarthatja a baktériumpopulációkat. Számos körülmény azonban a fogszuvasodás fokozott kockázatához vezethet, mint például a szájszárazság, a gyomorégés és a cukros vagy savas ételek gyakori fogyasztása, valamint a rossz szájhigiénia. Ezekben az esetekben a baktériumok savakat termelnek táplálkozás közben. Ezek feloldhatják a fogzománcot és lyukakat okozhatnak a fogban.

Kezelés nélkül a fogszuvasodás tovább haladhat a fog belső rétegeibe, fájdalmat, érzékenységet és fertőzést okozva. Ezek a fertőzések végül a fog elvesztését okozhatják.

Szóval, hogyan lehet megszabadulni az üregektől?

Hogyan lehet természetesen megszabadulni a fogszuvasodástól?

Számos praktikával találkozhatunk az interneten, amelyek azt ígérik, hogy természetesen képes lesz megszabadulni a fogszuvasodástól. Egyesek azt állítják, hogy a száj olajjal történő öblítése, az „olajhúzás” néven ismert gyakorlat segíthet. Mások azt állítják, hogy egy megfelelő étrend további vitaminokkal való kiegészítése segíthet a fogszuvasodás visszafordításában.

Az igazság az, hogy az egyetlen módja annak, hogy megszabaduljon az üregektől: egy szakképzett fogorvos megfelelő kezelése. Bár jó szájhigiénés rutin alkalmazásával “megfordíthatja” ezt az állapotot, a fog szuvasodása és eróziója azonban visszafordíthatatlan.

Néhány jó szokás alkalmazása a jobb szájhigiénia fenntartása érdekében jelentősen csökkentheti viszont a fogszuvasodás és a lyukas fogak kialakulásának kockázatát:

  • Csökkentse a cukros ételeket.
  • Naponta kétszer mosson fogat fluoridos fogkrémmel, és rendszeresen használjon fogselymet.
  • Rágjon cukormentes rágógumit ahelyett, hogy gyakran nassolna.
  • Fogyasszon kevesebb teát, kávét, bort és más savas italokat.

Következtetés: A fogorvos segíthet megszabadulni és megelőzni a fogszuvasodást.

A fogorvosok a szájüreg kezelésére és normális, egészséges állapotának helyreállítására szakosodtak. A fogszuvasodás kezelése munkájuk rutinszerű része, és számos eszköz áll rendelkezésükre a megfelelő kezelésükhöz. Ezek közé tartoznak a fluoridos kezelések és a mélytisztítás, hogy kiküszöböljék a baktériumok felhalmozódását a korai üregeken, valamint a tovább előrehaladt üregek töméseivel. Ha a fog kiterjedt kezelést igényel, a fogorvos gyökérkezelést végezhet, és koronát helyezhet a fog fölé, hogy megvédje a károsodástól. Végül a fogorvosok az súlyos fogszuvasodás esetén ki is húzhatják és pótolhatják a fogakat. Ez megakadályozza a száj, az íny és az állcsont károsodását.

A Móricz Dental Fogászatán első osztályú fogászati élményt kínálnak minden páciensüknek. A legfejlettebb kezelési technikákat alkalmazzák, minden fogászati problémára. Ha Ön is fogszuvasodással vagy lyukas fogakkal küzd, akkor keresse fel mielőbb rendelőjüket, hogy segíthessenek elkerülni a fogszuvasodás következményeit.

Kérjen időpontot fogászatukra most az alábbi linken: budapesti magán fogászat!

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Kóstoltad már?