A Sztívia (Stevia Rebaudiana) természetes, növényi édesítőszer, mely akár 250-300-szor is édesebb lehet a cukornál.

A sztívia növény Dél-Amerikában őshonos, az indiánok és leszármazottaik már évszázadok óta termesztik jótékony élettani hatásai miatt. Nem kell azonban Paraguayban vagy Brazíliában élnünk ahhoz, hogy mi magunk is termesszük ezt a növényt, hiszen rendkívül alkalmazkodó, Floridától Japánig mindenhol megél.

Sztívia termesztés otthon

Világszerte és itthon is számos kertész azért ültet sztívia növényt a kertjébe, mert tapasztalataik szerint édes ízének köszönhetően távol tartja a tetveket és elűzi a rovarokat. A növényt magról lehet ültetni, de ez még a gyakorlott kertészeknek sem mindig egyszerű, ezért a kezdőknek a palánta vásárlását ajánljuk. Amennyiben mégis magról ültetünk, a magokat a föld felszínére vagy pár mm-re a föld alá szórjuk. Meleg, napos helyen tároljuk és rendszeresen öntözzük. 10-15 napig csíráztassunk (a magok kikelési aránya nem túl jó). A csíranövényeket óvatosan öntözzük a palántadőlés nevű betegség elkerülése érdekében. Az 5-6 leveles palántákat a fagyokat követően ültessük ki a kertbe.

A sztívia szereti a jó vízáteresztésű, közép kötött talajt és a világos helyet. Legjobb 10-15°C hőmérsékletű földben termeszteni, amennyiben bokrosítani szeretnénk. Ha több sztívia növényt tervezünk a kertbe, akkor érdemes legalább 45 cm-re ültetni a palántákat egymástól, mert a kifejlett növény kb. 75 cm magasra is megnőhet és kb. 45-60 cm széles lesz. Gondozása egyszerű, főleg, ha tápanyagokban gazdag földbe ültetjük el. Gyökerei közel vannak a felszínhez, ezért időnként tegyünk rá komposztot, hogy jobban nőjön. Ne locsoljuk túl, nyáron pedig célszerű a talajtakarás, ami megóvja a gyökereket a kiszáradástól. Apró fehér virágait nyáron hozza. Cukortartalma a virágzást megelőzően a legmagasabb.

Ha nincs kertünk, természetesen a teraszon vagy az ablakban elhelyezett cserépben, balkonládában is termeszthetünk sztívia növényt. Ebben az esetben világos, napos helyet válasszunk. A cserép mérete min. 20 cm átmérőjű legyen, s töltsük meg tápanyagokban gazdag, laza földdel. Rendszeresen öntözzük kis mennyiségű vízzel, de kerüljük a túlzott mértékű nedvességet és a kiszáradást is. Tápoldat használata is javasolt.

„Aratás”, felhasználás, fogyasztás

Késő ősszel szedjük le a leveleket a növény száráról, a talajtól számítva kb. 10 cm magasságig. A leveleket egy hálóban vagy vásznon szárítsuk ki. A legjobb módszer erre, ha a leveleket 12 órára napra tesszük – ennél hosszabb ideig azonban nem szabad, mert a levelek veszítenek édes ízükből. A leveleket le lehet főzni teának vagy édesítésre használni. Ha sztívia folyadékot készítünk, akkor egy csésze meleg vizet öntünk egy negyed csésze szárított levélre (vagy kávédarálóban ledarált levélre) és hagyjuk állni 24 órán keresztül szobahőmérsékleten. Hűtőben tárolva a sztívia folyadékot hosszú ideig fel lehet használni ételek, italok ízesítésére.

Miért érdemes kipróbálni a sztíviát?

Levelei és a belőle készült kivonatok nem tartalmaznak kalóriát, intenzív édes ízük azonban képes csökkenteni az édességek utáni vágyat. Cukorbetegek, is biztonságosan fogyaszthatják, mivel nem emeli meg a vércukorszintet.

Diétázóknak és fogyókúrázóknak is ideális lehet.

Forrás: http://stevia.uw: Stevia termesztés.

Megjegyzés: aki nem szeretne a termesztéssel bíbelődni, a sztívia étrend-kiegészítő formájában is kapható.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kóstoltad már?