A GfK Hungária Egészséggazdasági Monitorának 2012. évi felmérése szerint a magyar lakosság nagy része tisztában van az egészségét veszélyeztető fő tényezőkkel, de a napi gyakorlatban kevéssé változtat életmódján.

 Az egészséges életmóddal kapcsolatos tudás továbbra is jelentős, ám ennek a számottevő tudásnak csak töredékét ültetik át a mindennapi gyakorlatba.

Dohányzással kapcsolatos kérdések alapján a lakosság

  • 84 %-a pontosan tudja, hogy a dohányzás komoly kockázati tényező, mégis csupán
  • 61 % az, aki nem dohányzik és kerüli a dohányfüstös helyeket.

A túlsúly és a testmozgás összehasonlításában még kedvezőtlenebb a kép. A lakosság

  • 82 %-a van tisztában azzal, hogy az elhízás és a túlsúly veszélyezteti az egészséget,
  • 79 % fontos rizikófaktornak tartja a testmozgás hiányát, mégis csupán
  • 41 % mozog rendszeresen.

A hipertóniát is a lakosság

  • 84 %-a tartja kiemelkedően veszélyeztető tényezőnek,
  • megméretni a vérnyomását viszont csak 49 % szokta rendszeresen.

A lakosság egyharmadát jelentő magasabb jövedelmű fogyasztói csoportokban elsősorban a megelőzés és az egészségmegtartás az egészségügyi kiadások fő célja, a lakosság kétharmadát kitevő alacsonyabb jövedelmű népesség körében viszont elsősorban a betegségek kezelésére és a betegségek melletti egészségfenntartásra költenek.

(a cikk a kép alatt  folytatódik)

Alternatív gyógymód

Míg az egészségmegőrzésben aktívabb csoportban az összes egészségcélú költések 15 százalékát teszik ki az orvosi és gyógyszerköltségek, ez az arány több mint duplája – 36 % – az elsősorban betegség miatt költők körében. A lakosság 15 százaléka alkalmaz egészsége megőrzése érdekében, azaz prevenciós céllal alternatív vagy természetes gyógymódokat. Például gyógyteát a népesség 44 %-a vásárolt az elmúlt 12 hónapban, míg 9 százalék alkalmazott homeopátiás készítményeket.

Az átlagos kiadásokban az egy főre jutó alternatív gyógyászat terén az íriszdiagnosztika vezet éves 30 600 forintos költéssel, ezt az akupresszúra követi bő 17 000 forintos költséggel.

80 %-a a magyaroknak igénybe vett tavaly valamilyen alternatív gyógyászati megoldást. Ez az arány a nyugdíjasok körében is 71 %.

Forrás: http://gfk.huhttp://metropol.hu/mellekletek/egeszseg

​A magyarok 80%-a alternatív gyógymódot is igénybe vett az elmúlt évben bejegyzéshez 1 hozzászólás

  • Mona szerint:

    Korábban sokkal több pénzt dobtam ki annak érdekében, hogy lefogyjak. Valami biztonságosat és megbízhatót szerettem volna. Azt mondtam magamnak – elég a furcsa tablettákból. Fogom és kipróbálom ezt…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kóstoltad már?